Lehký dort s ovocem je jako letní vánek na jazyku. Jeho přednosti jsou vzdušnost a svěžest, vlastnosti, které během léta rozhodně oceníte. Rovnováha mezi chutí a náročností v přípravě je zde velmi nevyvážená, respektive velmi málo práce vás bude stát tato neodolatelná pochoutka. Hodí se nejen na oslavy narozenin, ale také třeba jako sladká tečka po nedělním obědě nebo jako odměna po náročném dni.
Korpus tohoto dortu je přesně takový, jaký si přejete u lehkého dezertu. Díky použití oleje zůstává nadýchaný a měkký i několik dní po upečení. Krém můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím a právě v tom spočívá další kouzlo tohoto receptu. Mascarpone se šlehačkou vytvoří hedvábnou a jemnou náplň, která působí luxusně a sametově.
Recept na lehký ovocný dort s kakaovým korpusem a lahodným krémem z mascarpone
Délka pečení 35 – 45 minut.
Korpus:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru
- 1 kypřící prášek
- 2 vejce
- 1/4 hrnku oleje
- 2 lžíce holandského kakaa
Krém:
- 500 g mascarpone nebo tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukr dle chuti
Navíc:
- olej a mouka na vysypání formy
- marmeláda
- nasekané ořechy
- 450 g mraženého ovoce
- trocha cukru
- 1 lžička solamylu
Postup přípravy lehkého ovocného dortu
1. Dortovou formu vytřeme olejem nebo máslem a vysypeme moukou.
2. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a ručním šlehačem ušleháme.
3. Těsto vlijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme 35 – 45 minut.
4. Po upečení necháme vychladnout.
5. Šlehačku ušleháme zvlášť a mascarpone ušleháme s cukrem.
6. Pak do mascarpone přidáme ušlehanou šlehačku a vše prošleháme.

Originální Vrstvený dort se sezónním ovocem a krémem
7. Vychladlý korpus potřeme marmeládou, pak krémem, trochu krému dáme stranou na ozdobu a ozdobíme dort po obvodu.
8. Mražené ovoce vsypeme do hrnce, přidáme trochu vody a cukru a krátce svaříme.
9. Pak v trošce vody rozmícháme solamyl, vlijeme k ovoci, promícháme a necháme zhoustnout.
10. Vychladlé nalijeme doprostřed dortu, rozetřeme a uhladíme.
11. Strany dortu potřeme marmeládou nebo krémem a naneseme nasekané ořechy.
Varianta s tvarohem místo mascarpone
Druhou variantou je tvarohový krém, který působí lehčeji a svěžeji. Kombinace tvarohu, kysané smetany a šlehačky je ideální pro ty, kdo preferují méně tučné dezerty. Díky vyššímu obsahu bílkovin a nižší sladkosti je tento krém vhodný i jako kompromis pro ty, kteří si hlídají linii, ale nechtějí se vzdát dezertů.

Nektarinkový dort s tvarohovým krémem

Král ovocných dortů bez pečení: Spousta ovoce v želatině
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI