Pátráte po rychlém a neprůstřelně jednoduchém koláči, který se vždy povede? Tak tady je. Stačí necelého půl kila jakéhokoli ovoce (čerstvého, mraženého nebo kompotovaného) a pár surovin, které většinou ve spíži vždycky máte. Líný koláč dostal svůj název proto, že se na něm vážně nenadřete a je hotový za pár chvil. Hrnkový postup totiž šetří váš čas i nádobí.
Koláč s jogurtem a krupičkou pochází z polské tradice a naučila mě ho moje babička, která měla polské kořeny. Polsky sice neumím, ale koláč mají báječný. Od klasické české bublaniny se liší hlavně použitím krupičky, která mu dává poněkud hrubší, zrnitou strukturu. Obalení v pudinku nebo škrobu zabrání tomu, aby se ovoce utopilo v těstě. Také díky tomu nepustí tolik šťávy.
Recept na líný jogurtový koláč s krupičkou
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme
- 2 velká vejce
- 1 hrnek hladké pšeničné mouky
- 1 hrnek dětské krupičky (kasza manna)
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek bílého jogurtu
- ½ hrnku oleje
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 400 g jahod
- 1–2 lžíce ovocného pudinku nebo škrobu (např. malinový nebo jahodový)
Postup přípravy líného koláče
1. Jahody umyjeme, osušíme a rozkrojíme na poloviny. Obalíme je v pudinkovém prášku nebo škrobu.
2. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny.
3. Přidáme jogurt, olej, pak postupně mouku, krupičku a prášek do pečiva. Vše dobře promícháme, aby vzniklo hladké těsto, ideálním pomocníkem je elektrický šlehač.
4. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, případně použijeme pečicí papír.
5. Posypeme jahodami.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30–40 minut. Zda je koláč hotový poznáme podle zapíchnuté špejle – pokud je po vytažení suchá, máte hotovo.

Nebesky nadýchaný koláč s jogurtem v hlavní roli: Doslova se rozpadá na jazyku
Koláč pro každou příležitost
V Polsku se tento koláč velmi často peče o víkendu jako sladká tečka po nedělním obědě. Díky tomu, že neobsahuje krém ani polevu, hodí se jako svačina do krabičky na cesty nebo na piknik. Naše babička ho vždy pekla, když jsme u ní trávili prázdniny. Možná i ve vás kombinace těsta s jahodami vyvolá nostalgické vzpomínky na dětství. Připomeňte si svá bezstarostná léta a zakousněte se s chutí do líného koláče 🙂

Koláč líné hospodyně: Maková dobrota s minimem úsilí
