Mák, ořechy, krupice a perník byly kdysi běžně dostupné suroviny, které naše babičky využívaly při pečení koláčů. Mák i ořechy patří mezi výživné suroviny, které lze zařadit do jídelníčku nejen v dezertech, ale i v pomazánkách, máslech, salátech nebo jako posyp na pečivo. Mák lze také přidat do teplé kaše nebo jogurtu.
Dnes se zaměříme na poctivou makovo-ořechovo-perníkovou náplň, která dodá vašim koláčům vynikající chuť. Naučte se ji připravit podle našeho dnešního receptu.
Recept na Tradiční makovo-ořechovo-perníkovou náplň – recept, který pozvedne vaše koláče
Ingredience na náplň do koláčů, která se vaří z máku, ořechů a perníku
- 100 ml mléka
- špetka soli
- 100 g ořechů nebo mandlí
- 100 g máku
- 80 g strouhaného perníku
- 50 g cukru nebo medu
- 1 lžička perníkového koření
- 2 lžíce dětské krupičky
- špetka citrónové kůry
- 1 lžíce marmelády
- špetka perníkového koření
- 1 lžíce rumu anebo vanilkové esence (volitelné)
Postup přípravy osvědčené ale tajemné makové náplně
1. Mák a ořechy si umeleme a mléko se solí přivedeme k varu.
2. Jakmile mléko vaří, teplotu snížíme na nejnižší stupeň a do mléka vsypeme mletý mák, ořechy a přidáme krupičku.
3. Směs, která nám pomalu houstne mícháme na nejnižším stupni teploty, přidáme med, citrónovou kůru, marmeládu a perníkové koření.
4. Ohříváme asi 10 minut, přidáme hrst rozinek, můžou být namočené z rumu a směs odstavíme. Náplň necháme vychladnout a používáme na plnění.
Náplň bude voňavá, vláčná a bohatá. Vařením se propojí všechny chutě a náplň nebude suchá. Přeje Vám dobrou chuť!
