Mák, ořechy, krupice a perník byly kdysi běžně dostupné suroviny, které naše babičky využívaly při pečení koláčů. Mák i ořechy patří mezi výživné suroviny, které lze zařadit do jídelníčku nejen v dezertech, ale i v pomazánkách, máslech, salátech nebo jako posyp na pečivo. Mák lze také přidat do teplé kaše nebo jogurtu.

Dnes se zaměříme na poctivou makovo-ořechovo-perníkovou náplň, která dodá vašim koláčům vynikající chuť. Naučte se ji připravit podle našeho dnešního receptu.

Recept na Tradiční makovo-ořechovo-perníkovou náplň – recept, který pozvedne vaše koláče

Ingredience na náplň do koláčů, která se vaří z máku, ořechů a perníku

  • 100 ml mléka
  • špetka soli
  • 100 g ořechů nebo mandlí
  • 100 g máku
  • 80 g strouhaného perníku
  • 50 g cukru nebo medu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • špetka citrónové kůry
  • 1 lžíce marmelády
  • špetka perníkového koření
  • 1 lžíce rumu anebo vanilkové esence (volitelné)

Postup přípravy osvědčené ale tajemné makové náplně

1. Mák a ořechy si umeleme a mléko se solí přivedeme k varu.

2. Jakmile mléko vaří, teplotu snížíme na nejnižší stupeň a do mléka vsypeme mletý mák, ořechy a přidáme krupičku.

Makovou náplň vaříme na nejnižší teplotě a mícháme.
Makovou náplň vaříme na nejnižší teplotě a mícháme.

3. Směs, která nám pomalu houstne mícháme na nejnižším stupni teploty, přidáme med, citrónovou kůru, marmeládu a perníkové koření.

4. Ohříváme asi 10 minut, přidáme hrst rozinek, můžou být namočené z rumu a směs odstavíme. Náplň necháme vychladnout a používáme na plnění.

Náplň bude voňavá, vláčná a bohatá. Vařením se propojí všechny chutě a náplň nebude suchá. Přeje Vám dobrou chuť!

Obrázek receptu na Makový koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou

Makový koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest