Proč se této buchtě říká péřová? Jednoduše proto, že je lehká jako peříčko. Upečené těsto je nadýchané a vrstva pudinku a zakysané smetany dodává moučníku vláčnost a svěžest. Kromě toho, že tahle buchta rozhodně nepatří do kategorie „suché buchty“, je velmi jednoduchá na přípravu. Vystačíte si s pár ingrediencemi a uvidíte, že si ji zamilujete.

Kromě lehkého těsta a smetany najdete v buchtě také vrstvu vanilkového pudinku a navrchu drcené sušenky. Já dávám sušenky Oreo, protože tvoří působivý barevný kontrast k jinak světlému těstu a pudinku. Můžete ale zvolit drť ze sušenek podle svého: Koka, Esíčka, Lotusky, záleží jen na tom, co máte rádi, případně co zrovna najdete ve spíži. Buchta chutná jako zákusek ke kávě a je skvělá jako dezert po obědě.

Recept na péřovou buchtu na plech

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 3 lžíce vlažné vody

Na krém:

  • 2 sáčky vanilkového pudinku (klasického)
  • 1 l mléka
  • cukr dle chuti

Na vrch:

  • 400 g zakysané smetany
  • skořicový cukr
  • volitelně drť sušenek (Oreo, Koka, Lotusky atd.)

Postup na přípravu péřové buchty

1. Vejce s cukrem vyšleháme šlehačem do husté pěny.

2. Přidáme mouku, prášek do pečiva, olej a vodu a vše smícháme do litého těsta.

3. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, případně plech vyložíme pečicím papírem.

4. Ze dvou sáčků pudinku a mléka uvaříme pudink a osladíme podle chuti.

5. Ještě horký pudink rozetřeme na syrové těsto.

Obrázek k receptu na péřovou buchtu
Foto: cooky.cz, Recept na péřovou buchtu

6. Pečeme v rozehřáté troubě na 190 °C asi 30 minut.

7. Po vyjmutí z trouby potřeme koláč zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem.

8. Navrch posypeme sušenkovou drtí.

9. Necháme přes noc ztuhnout v lednici.

Tipy navíc

  • Sušenky můžete zcela vynechat a skončit jen skořicovým cukrem, i tak chutná koláč výborně.
  • Místo zakysané smetany můžete použít oslazený tvaroh z vaničky (doporučuji polotučný nebo tučný).
  • Upečenou buchtu můžete poklást ovocem. Výborně se hodí kompotované meruňky, borůvky nebo maliny. Čerstvé ovoce rychleji podléhá zkáze, proto buchtu spotřebujte co nejdříve. To ale určitě nebude problém 🙂
  • Vanilkového pudinku se nemusíte striktně držet. Klidně použijte čokoládový nebo třeba karamelový.
Recept na zákusek ze zakysané smetany na plech

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy

Recept na pudinkovou letní buchtu

Pudinková buchta se zakysanou smetanou: Letní klasika s moderním nádechem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest