Proč se této buchtě říká péřová? Jednoduše proto, že je lehká jako peříčko. Upečené těsto je nadýchané a vrstva pudinku a zakysané smetany dodává moučníku vláčnost a svěžest. Kromě toho, že tahle buchta rozhodně nepatří do kategorie „suché buchty“, je velmi jednoduchá na přípravu. Vystačíte si s pár ingrediencemi a uvidíte, že si ji zamilujete.
Kromě lehkého těsta a smetany najdete v buchtě také vrstvu vanilkového pudinku a navrchu drcené sušenky. Já dávám sušenky Oreo, protože tvoří působivý barevný kontrast k jinak světlému těstu a pudinku. Můžete ale zvolit drť ze sušenek podle svého: Koka, Esíčka, Lotusky, záleží jen na tom, co máte rádi, případně co zrovna najdete ve spíži. Buchta chutná jako zákusek ke kávě a je skvělá jako dezert po obědě.
Recept na péřovou buchtu na plech
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml oleje
- 3 lžíce vlažné vody
Na krém:
- 2 sáčky vanilkového pudinku (klasického)
- 1 l mléka
- cukr dle chuti
Na vrch:
- 400 g zakysané smetany
- skořicový cukr
- volitelně drť sušenek (Oreo, Koka, Lotusky atd.)
Postup na přípravu péřové buchty
1. Vejce s cukrem vyšleháme šlehačem do husté pěny.
2. Přidáme mouku, prášek do pečiva, olej a vodu a vše smícháme do litého těsta.
3. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, případně plech vyložíme pečicím papírem.
4. Ze dvou sáčků pudinku a mléka uvaříme pudink a osladíme podle chuti.
5. Ještě horký pudink rozetřeme na syrové těsto.
6. Pečeme v rozehřáté troubě na 190 °C asi 30 minut.
7. Po vyjmutí z trouby potřeme koláč zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem.
8. Navrch posypeme sušenkovou drtí.
9. Necháme přes noc ztuhnout v lednici.
Tipy navíc
- Sušenky můžete zcela vynechat a skončit jen skořicovým cukrem, i tak chutná koláč výborně.
- Místo zakysané smetany můžete použít oslazený tvaroh z vaničky (doporučuji polotučný nebo tučný).
- Upečenou buchtu můžete poklást ovocem. Výborně se hodí kompotované meruňky, borůvky nebo maliny. Čerstvé ovoce rychleji podléhá zkáze, proto buchtu spotřebujte co nejdříve. To ale určitě nebude problém 🙂
- Vanilkového pudinku se nemusíte striktně držet. Klidně použijte čokoládový nebo třeba karamelový.

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy
