Některá jídla jsou víc než jen součástí jídelníčku – jsou jako klíč ke vzpomínkám. Rajská omáčka s karbanátkem v sobě nese vůni dětství, chvíle strávené u babičky, teplo kuchyně a jistotu domova. Poctivý karbanátek, který provoněl celý byt, a rajská, která byla tak akorát sladká i kyselá, nás spolehlivě přenesou zpátky k těm nejhezčím okamžikům.
Tento tradiční pokrm je jednoduchý, hodí se pro děti i dospělé, je rychlý na přípravu a krásně zasytí. Rajská omáčka doplňuje karbanátek a skvěle ladí s rýží, těstovinami nebo houskovým knedlíkem. I když se dnes možná v kuchyni objevuje méně často, vždy potěší a vrátí nám chuť ze starých dobrých časů.
Recept na karbanátky z mletého masa s rajskou omáčkou
Ingredience na karbanátky
- 500 g mletého masa (směs)
- 1 vejce
- 4 plné lžíce strouhanky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky majoránky
- mletý pepř
- sádlo na smažení
Suroviny na omáčku
- 2 menší rajské protlaky
- 1 střední cibule
- 2 kuličky Nového koření
- 3 bobkové listy
- 3 plné lžíce hladké mouky
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 lžička soli
- plátek másla
Postup přípravy rajské omáčky s karbanátky
1. V misce smícháme všechny ingredience na karbanátky a ze směsi tvarujeme malé karbanátky, které smažíme z obou stran na rozpáleném sádle dozlatova.
2. Na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, aby zesklovatěla, přidáme mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku.
3. Přidáme rajský protlak a mícháním přivedeme k varu, zalijeme studenou vodou a dále mícháme, než získáme celistvou omáčku,
4. Omáčku dochutíme solí a cukrem, bobkovým listem a Novým kořením a cca 15 minut povaříme. Omáčku přecedíme přes sítko a hotové karbanátky v omáčce ohřejeme.
5. Podáváme teplé s přílohou (knedlíky, rýže, těstoviny).
Tipy
Kdo má rád místo masa vegetariánskou variantu, karbanátky lze připravit z čočky a mrkve nebo jiné zeleniny. Chutnají také skvěle.

Lahodné a jemné: Zapečené karbanátky s pekingským zelím a smetanou. Doma se po nich jen zapráší

Jedno jídlo, jeden hrnec: Šťavnaté hovězí steaky dušené v rajčatové omáčce s bylinkami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková