Některá jídla jsou víc než jen součástí jídelníčku – jsou jako klíč ke vzpomínkám. Rajská omáčka s karbanátkem v sobě nese vůni dětství, chvíle strávené u babičky, teplo kuchyně a jistotu domova. Poctivý karbanátek, který provoněl celý byt, a rajská, která byla tak akorát sladká i kyselá, nás spolehlivě přenesou zpátky k těm nejhezčím okamžikům.

Tento tradiční pokrm je jednoduchý, hodí se pro děti i dospělé, je rychlý na přípravu a krásně zasytí. Rajská omáčka doplňuje karbanátek a skvěle ladí s rýží, těstovinami nebo houskovým knedlíkem. I když se dnes možná v kuchyni objevuje méně často, vždy potěší a vrátí nám chuť ze starých dobrých časů.

Recept na karbanátky z mletého masa s rajskou omáčkou

Ingredience na karbanátky

  • 500 g mletého masa (směs)
  • 1 vejce
  • 4 plné lžíce strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky majoránky
  • mletý pepř
  • sádlo na smažení

Suroviny na omáčku

  • 2 menší rajské protlaky
  • 1 střední cibule
  • 2 kuličky Nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 3 plné lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • plátek másla

Postup přípravy rajské omáčky s karbanátky

1. V misce smícháme všechny ingredience na karbanátky a ze směsi tvarujeme malé karbanátky, které smažíme z obou stran na rozpáleném sádle dozlatova.

Karbanátky smažíme z obou stran do zlatova.
Foto: Cooky.cz, Karbanátky smažíme z obou stran do zlatova.

2. Na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, aby zesklovatěla, přidáme mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku.

3. Přidáme rajský protlak a mícháním přivedeme k varu, zalijeme studenou vodou a dále mícháme, než získáme celistvou omáčku,

4. Omáčku dochutíme solí a cukrem, bobkovým listem a Novým kořením a cca 15 minut povaříme. Omáčku přecedíme přes sítko a hotové karbanátky v omáčce ohřejeme.

Hotovou omáčku přecedíme přes sítko.
Foto: Cooky.cz, Hotovou omáčku přecedíme přes sítko.

5. Podáváme teplé s přílohou (knedlíky, rýže, těstoviny).

Tipy

Kdo má rád místo masa vegetariánskou variantu, karbanátky lze připravit z čočky a mrkve nebo jiné zeleniny. Chutnají také skvěle.

Obrázek k receptu: Lahodné a jemné: Zapečené karbanátky s pekingským zelím a smetanou

Lahodné a jemné: Zapečené karbanátky s pekingským zelím a smetanou. Doma se po nich jen zapráší

Obrázek receptu na Steaky v rajčatové omáčce - šťavnatá klasika s vůní Itálie

Jedno jídlo, jeden hrnec: Šťavnaté hovězí steaky dušené v rajčatové omáčce s bylinkami

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest