Hluboká vůně lesních hub s kuřecím masem a krémovou texturou sýra s bílou plísní je dokonalá. Rozhodně se jedná o moderně smýšlející recept, který vás uchvátí hned po ochutnání. Směle může konkurovat ověřeným klasickým receptům, takže bezesporu stojí za vyzkoušení. Základem receptu, jak už vyplývá z názvu, je hermelín, proto si dáme záležet na jeho výběru, respektive určitě ho z receptu nevynechávejte, byla by to škoda!

Ačkoliv se hermelín zrodil jako česká alternativa francouzského camembertu, v našich kuchyních se mu podařilo vybudovat nezaměnitelnou pozici. Na této omáčce je ale kouzelné to, jak se plísňový sýr skvěle doplňuje s lesními houbami. Jako příloha vás budou doprovázet houbové knedlíky, což je specialita s velkým přesahem očekávání.

Recept na hermelínovou omáčku

Ingredience pro přípravu

Omáčka:

  • 500 g kuřecích prsou nebo stehen
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g čerstvých hub
  • 200 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 1 hermelín
  • 1 lžička dijonské hořčice (volitelné)
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce másla
  • trocha oleje

Houbové knedlíky:

  • 4 starší rohlíky
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • 100 g hub
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • hladká mouka dle potřeby (cca 2–4 lžíce)
  • nasekaná petrželka nebo pažitka

Postup přípravy omáčky

1. Na másle a kapce oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli dozlatova.

2. Přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso a opečeme ze všech stran.

3. Přihodíme očištěné a pokrájené houby a chvíli restujeme.

4. Zalijeme smetanou a přidáme na kousky nakrájený hermelín.

5. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a případně hořčicí.

6. Necháme pozvolna probublávat, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne.

Příprava knedlíků

1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, houby a cibulku osmahneme na másle.

2. Smícháme s rohlíky, přidáme mléko, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek.

3. Podle potřeby zahustíme moukou, směs by měla držet tvar.

4. Tvoříme kulaté knedlíčky a vaříme v osolené vodě cca 10 – 12 minut.

5. Hotové vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat.

Hermelín do omáčky.
Foto: freepik.com, Hermelín do omáčky.

Jak servírovat k úplné dokonalosti?

Celý pokrm skvěle ladí s několika nápoji, záleží na vašich preferencích a možnostech.

Můžete si pokrm vychutnat s bílým vínem, např. s Rulandským bílým nebo Chardonnay.

Možná by jste to neřekli, ale vychutnáte si ho i s čajem typu Lapsang Souchong.

Samozřejmě si vystačíte se sklenicí studené vody s citronem.

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest