Hluboká vůně lesních hub s kuřecím masem a krémovou texturou sýra s bílou plísní je dokonalá. Rozhodně se jedná o moderně smýšlející recept, který vás uchvátí hned po ochutnání. Směle může konkurovat ověřeným klasickým receptům, takže bezesporu stojí za vyzkoušení. Základem receptu, jak už vyplývá z názvu, je hermelín, proto si dáme záležet na jeho výběru, respektive určitě ho z receptu nevynechávejte, byla by to škoda!
Ačkoliv se hermelín zrodil jako česká alternativa francouzského camembertu, v našich kuchyních se mu podařilo vybudovat nezaměnitelnou pozici. Na této omáčce je ale kouzelné to, jak se plísňový sýr skvěle doplňuje s lesními houbami. Jako příloha vás budou doprovázet houbové knedlíky, což je specialita s velkým přesahem očekávání.
Recept na hermelínovou omáčku
Ingredience pro přípravu
Omáčka:
- 500 g kuřecích prsou nebo stehen
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g čerstvých hub
- 200 ml smetany ke šlehání 33 %
- 1 hermelín
- 1 lžička dijonské hořčice (volitelné)
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- 1 lžíce másla
- trocha oleje
Houbové knedlíky:
- 4 starší rohlíky
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- 100 g hub
- 1 lžíce másla
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- hladká mouka dle potřeby (cca 2–4 lžíce)
- nasekaná petrželka nebo pažitka
Postup přípravy omáčky
1. Na másle a kapce oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli dozlatova.
2. Přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso a opečeme ze všech stran.
3. Přihodíme očištěné a pokrájené houby a chvíli restujeme.
4. Zalijeme smetanou a přidáme na kousky nakrájený hermelín.
5. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a případně hořčicí.
6. Necháme pozvolna probublávat, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne.
Příprava knedlíků
1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, houby a cibulku osmahneme na másle.
2. Smícháme s rohlíky, přidáme mléko, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek.
3. Podle potřeby zahustíme moukou, směs by měla držet tvar.
4. Tvoříme kulaté knedlíčky a vaříme v osolené vodě cca 10 – 12 minut.
5. Hotové vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat.
Jak servírovat k úplné dokonalosti?
Celý pokrm skvěle ladí s několika nápoji, záleží na vašich preferencích a možnostech.
Můžete si pokrm vychutnat s bílým vínem, např. s Rulandským bílým nebo Chardonnay.
Možná by jste to neřekli, ale vychutnáte si ho i s čajem typu Lapsang Souchong.
Samozřejmě si vystačíte se sklenicí studené vody s citronem.
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI