Pařížský salát patří do slavné trojice retro salátů československých lahůdkářství: vlašský, pařížský, pochoutkový. Pařížský salát poznáte podle toho, že neobsahuje brambory jako vlašský salát a zároveň je jemnější než pochoutkový. Nejčastěji ho najdete na chlebíčkách, je také výborný jen tak s rohlíkem nebo houskou. Řekněte sami – kdo jste nikdy nenabíral pařížský salát přímo rohlíkem? Tuhle svačinku si s chutí dá občas každý.
Recept na pařížský salát se vám bude hodit na kdejakou oslavu, a nezastíní ho ani moderní finger foods. Chlebíčky s pařížským salátem totiž vyvolávají ve starší generaci nostalgii a nepohrne jimi ani generace mladší. Jemná chuť majonézy, hořčice, worcesteru, jemného salámu a sterilované zeleniny je jednoduše neprůstřelně dobrá a dostane skoro každého. Pařížský salát nemá s Paříží a Francií vůbec nic společného. Název pravděpodobně vznikl proto, aby vyvolal v kupujících v lahůdkách dojem něčeho noblesnějšího s nádechem západu. Základním stavebním kamenem pařížského salátu je jemný pařížský salám, rovněž retro výrobek, který původně obsahoval kolem 50 % masa. V receptu níže se držím tradiční verze salátu, pod receptem pak najdete několik tipů, jak retro salát odlehčit, odtučnit a udělat z něj o něco modernější jídlo.
Recept na klasický pařížský salát
Doba přípravy: 20 minut + chlazení
Co potřebujeme
- 400 g pařížského salámu nebo jemného salámu
- 180 g sterilovaných okurek
- 60 g sterilovaného hrášku
- 50 g cibule (půl střední cibule)
- 300 g majonézy
- 1–2 lžičky plnotučné hořčice (dle chuti)
- 1 lžička cukru krupice
- 1–2 lžíce octa (dle chuti a kyselosti okurek)
- 1–2 lžičky worcesterové omáčky
- Sůl (dle chuti)
- Čerstvě mletý černý pepř (dle chuti)
Postup přípravy klasického retro salátu
1. Salám a okurky nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno.
2. Sterilovaný hrášek necháme dobře okapat.
3. Do větší mísy dáme salám, okurky a cibuli.
4. Vedle v misce spolu smícháme majonézu, hořčici, cukr, ocet a worcester. Ocet přidáváme postupně, aby nepřebil chuť ostatních ingrediencí.
5. Zálivku přidáme k ostatním ingrediencím a promícháme. Na závěr opatrně vmícháme sterilovaný hrášek. Přidáváme ho až nakonec, aby se dlouhým mícháním nerozmačkal.
6. Salát necháme alespoň 2–3 hodiny odležet v lednici, aby se všechny chutě vzájemně propojily a aby se dobře vychladil.
Dáte si moderní verzi pařížského salátu?
V moderní kuchyni nemají levné salámy s malým obsahem masa příliš prostoru. Navíc pokud dnes půjdete koupit pařížský salám a zkontrolujete obsah masa, dost možná narazíte i na takový, který ani 50 % masa nemá. V moderních lahůdkách se upřednostňují hlavně kvalitní a čerstvé suroviny. Zde je pár tipů, jak z obyčejného pařížského salátu udělat neobyčejný gurmánský zážitek:
Salám můžete nahradit kvalitní šunkou nebo ještě lépe kuřecím masem.
Celé množství majonézy nebo její část nahraďte řeckým jogurtem, případně zakysanou smetanou.
Bez sterilované zeleniny se pařížský salát nekoná, ale můžete k ní přidat i trochu čerstvé – například řapíkatý celer, případně jarní cibulku nakrájenou najemno. Příjemné zpestření dodá také jemně nakrájená čerstvá okurka.
Místo černého mletého pepře přidejte barevný pepř.
Místo octa použijte pár kapek citronové šťávy.
Plnotučnou hořčici vyměňte za dijonskou.

Retro král obložených mís: Slavný Neapolský salát, co dříve kraloval večírkům
