Nový rok je čas, kdy se těšíme na nové začátky. Je to období, kdy lidé přemýšlí o předsevzetích, plánují a tak trochu věří v něco nového třeba i lepšího co přinese další rok. Tradicí je i příprava novoroční čočky, která symbolizuje štěstí a hojnost. Věří se, že konzumace čočky na Nový rok přinese bohatství a prosperitu, protože její tvar připomíná malinké mince.
Příprava čočky na kyselo má hluboké kořeny v naší historii. V českých zemích se konzumace čočky na Nový rok drží po staletí. Pamatuji si, jak mi na Nový rok rodiče vždy říkali ať sním hodně čočky, abychom měli více peněz v domácnosti. Bylo tomu u vás stejně?
Když se poohlédnu za touto tradicí, myslím si, že je to moc hezké, protože se tímto pokrmem snažíme spojit celé rodinné štěstí. Přivítejme tedy společně nový rok s pozitivním vhledem a nadějí.
Přináším vám recept na klasickou verzi čočky na kyselo, kterou my rádi jíme s volským okem a vařeným uzeným masem. Samozřejmě nesmí chybět do zlatova opražená cibulka, která krásně celé jídlo chuťově doladí. Dále k čočce podáváme ještě kyselou okurku.
Jak připravujete čočku vy? Pošlete nám vaše recepty.
Recept na čočku na kyselo s volským okem
Na dvě porce budeme potřebovat:
- 250 g hnědé čočky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 cibule (nakrájená najemno)
- 2-3 lžíce octa (záleží na vaší chuti)
- 1 lžíce oleje
- cukr (dle chuti)
- 2 lžičky majoránky
- 2 kuličky nového koření
- 2 listy bobkového listu
- vejce na volské oko
- 100 ml vývaru nebo vody.
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
1. Nejprve si čočku namočíme – ideálně přes noc. Vodu z čočky slijeme a uvaříme ji s bobkovým listem a novým kořením, vaříme ji dokud není měkká.
2. Když je čočka uvařená, slijeme vodu.
3. Na oleji si orestujeme nakrájenou cibuli, kterou zasypeme moukou 100 ml vývaru nebo vodou. Jakmile nám vznikne pěkně povařená jíška, tak ji zasypeme uvařenou čočkou.
4. Nyní čočku okyselíme, osladíme, dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
5. Hotovou čočku podáváme s volským okem, které jsme si připravili na samostatné pánvi, ideálně lívanečníku.
Tipy na rozšíření porkmu:
- Kdo potřebuje maso, jako my, tak si během vaření čočky uvaří ve vodě uzené maso. Kdo nemá rád uzené maso, může ho nahradit ohřátým párkem nebo opečenou klobásou.
- Zlatavou neboli smaženou cibulku si uděláte na dvou lžících oleje a restujete dokud není krásně zlatavá. Pozor stáhněte cibulku z ohně včas, nezapomeňte že horký olej dosmaží cibulku dokud nevychladne. Proto doporučuji stahovat cibulku z tepla když je jemně nazlátlá. Když ji sundáte pozdě, bude cibulka černá a tím pádem i hořká.
- Poslední položka pokrmu jsou kyselé okurky nebo kyselé cibulky.
Dobrou chuť.
zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI
1 komentář
k té čočce jsou výborné smažené nadýchané pekáče (s dolíkem uprostřed). mňam