Když přinesete věnečky, stanete se rázem hvězdou každé oslavy. Pánové se budou olizovat, dámy závidět a potají se ptát na recept. Pečení a plnění věnečků vyžaduje čas, trpělivost, péči a lásku, aby výsledek stál za to. V cukrářském řemesle se příliš nevyplácí „dělat si věci po svém“ a u receptů vyšší obtížnosti, mezi které věnečky rozhodně patří, se minimálně napoprvé opravdu držte předpisu. Od odpalovaného těsta nikam neodbíhejte a věnujte mu patřičnou pozornost, nesmí se připálit.
V našem případě budeme věnečky plnit klasickým krémem z másla a pudinku. Oboje by mělo mít stejnou teplotu. Máslo změkne při pokojové teplotě a na tu se potřebujeme dostat i s pudinkem. Proto si ho klidně uvaříme den předem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme odpočívat v lednici, ze které ho vyndáme dostatečně dopředu, aby se trochu ohřál. Bílá poleva a rumové aroma dodává věnečkům klasickou dobovou atmosféru cukráren 80. let. To však neznamená, že věnečky nemají co dělat v moderní kuchyni. Naopak, retro vibe je něco, co zahraje na strunu generace, která pamatuje „staré zlaté časy“ a je oblíbený také u mladších ročníků. Když je totiž něco poctivé a dobré, chutná to napříč všemi generacemi.
Recept na věnečky odpalované věnečky s pudinkovým krémem
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut + chlazení. Čas se těžko odhaduje a je rozdělený na vaření pudinku předem a následnou přípravu a pečení.
Co potřebujeme
Těsto (odpalované):
- 250 ml vody
- Špetka soli
- 100 g másla
- 200 g hladké mouky
- 5–6 vajec (podle velikosti)
Krém:
- 2 vanilkové pudinky
- 600 ml mléka
- 3–5 lžic cukru
- 1 kostka změklého másla (250 g)
- 2–3 lžíce moučkového cukru
- Trochu rumu
Poleva:
- 400 g prosátého moučkového cukru
- 3 lžíce rumu
- Horká voda podle potřeby (pro správnou konzistenci)
Postup na přípravu věnečků z odpalovaného těsta s pudinkovým krémem
1. Den předem uvaříme pudink z obou prášků, mléka a cukru. Zakryjeme ho fólií, aby nevznikl škraloup a přes noc necháme v lednici.
2. Dáme vařit vodu se špetkou soli a máslem. Jakmile se směs začne vařit, přisypeme mouku a mícháme. Vypneme plotýnku a mícháme stále dál – odpalujeme.
3. Odstavíme z plotýnky a postupně vmícháme do těsta 5–6 rozšlehaných vajec.
4. Na plech položíme pečicí papír. Vlažné těsto naplníme do cukrářského sáčku a na papír kreslíme kolečka z těsta – pokud možno stejně velká. Sáček držíme kolmo k plechu. Můžeme udělat i 2 vrstvy na sebe, aby věnečky byly dost vysoké.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180–200 °C po dobu 15–20 minut. Potom teplotu stáhneme na 160 °C a necháme pár minut dopéct.
6. Ze změklého másla, pudinku s pokojovou teplotou a cukru vyšleháme krém. Začneme šlehat máslo s cukrem a pudink zašleháváme postupně.
7. Polevu připravíme z prosátého moučkového cukru, rumu a horké vody, kterou přiléváme podle potřeby.
8. Věnečky podélně rozkrojíme ostrým nožem a naplníme krémem pomocí cukrářského sáčku dle potřeby. Na závěr polijeme polevou.
Necháme přes noc odpočívat v lednici.
Alternativy polevy a krému
Někoho bílá cukrová jednoduše neláká. Pro takové případy můžete použít také čokoládovou polevu, případně obě, aby byli všichni spokojení.
Aby věnečky získaly větší lehkost, lze do krému přidat vyšlehanou šlehačku se ztužovačem. Nikdy ji do krému nelijte tekutou, vždy ji vyšlehejte zvlášť a potom přidávejte.

Karamelové mini věnečky: Mini dezert jako velikonoční pohoštění
