Jogurt dodává těstu jemnou kyselost a krásně měkkou strukturu. Není potřeba žádného kynutí ani žádných dlouhých příprav. Těsto od samého počátku slibuje skvělý výsledek. Placky se připravují nad párou, což jim dodá tolik žádoucí měkkou strukturu a nadýchanost. Také jde o velmi zdravou variantu přípravy, protože neztrácíme cenné živiny smažením nebo pečením při vysokých teplotách.
Náplň v tomto receptu je kombinací šťavnatého kuřecího masa a čerstvé zeleniny. Kuřecí prsa jsou ideální, protože je připravíte rychle a jsou lehká. Navíc kuřecí maso skvěle absorbuje chutě a zůstane šťavnaté.
Recept na plněné jogurtové placky
Ingredience pro přípravu 6 placek
Placky:
- 150 g bílého smetanového jogurtu (ideálně Choceňský)
- 2 kelímky prosáté hladké mouky
- 1/4 lžičky jedlé sody
- sůl a pepř
Maso:
- 300 g kuřecího masa
- 1 cibule
- sůl a pepř
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- olej
- 1 lžíce sójové omáčky
Omáčka:
- 2 červené papriky
- sůl a pepř
- 2 stroužky česneku
Salát:
- 1/4 ledového salátu
- 1 paprika
- 1/2 mrkve
- šťáva z poloviny citronu
- trocha cukru
- 1 lžička olivového oleje
- sůl
Postup přípravy placek
1. Do misky dáme jogurt, smícháme s jedlou sodou a necháme sodu asi 5 minut aktivovat.
2. Přidáme 2 kelímky hladké mouky. Použijeme kelímek od jogurtu a mouky vsypeme tolik, kolik bylo jogurtu v kelímku.
3. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.
4. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 6 stejných dílů a každý z nich vyválíme do bochánku.
5. Bochánky pak vyválíme válečkem na placku velkou v průměru 13 cm.
6. Nastříháme si 6 čtverců pečícího papíru velkých tak akorát na placky, každou placku potřeme olejem a potřenou stranou položíme na papír.
7. Ještě natřeme druhou stranu a i s papírem zlehka placky přehneme na půl.
8. Vyskládáme je vedle sebe i s papírem na pařák nebo do parního hrnce (placky nedáváme na sebe!) a napařujeme 15 minut.
Příprava masa a omáčky

Vepřové ražniči s hranolkami a oblohou: šťavnatý oběd na špejli
1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme, a restujeme.
2. Přidáme worcester, sójovou omáčku a opékáme doměkka.
3. Měkké maso vyjmeme a do výpeku nasekáme česnek, ze kterého vyjmeme zelený klíček.
4. Nakrájíme papriky, osolíme, opepříme a podusíme.
5. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem.
Postup přípravy salátu a dokončení
1. Zeleninu nakrájíme na nudličky, promneme se solí a zalijeme zálivkou z citronu, oleje a cukru.
2. Vše promícháme a před podáváním necháme přes cedník okapat.
3. Hotové placky opatrně pootevřeme a naplníme omáčkou, masem a salátem.

Plněné 5 minutové taštičky z domácího těsta, se samými dobrými ingrediencemi
Tipy na závěr
Skvěle se k plackám hodí dip z bílého jogurtu, česneku a bylinek nebo lehká chilli omáčka.
Pokud nemáme klasický napařovák, skvěle poslouží i obyčejný hrnec s pařáčkem nebo kovovým sítem na knedlíky. Důležité je, aby se placky nedotýkaly vody a vařily se opravdu jen na páře.

Bramborovo – tvarohové placky: Originální pochoutka našich předků
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI