Jogurt dodává těstu jemnou kyselost a krásně měkkou strukturu. Není potřeba žádného kynutí ani žádných dlouhých příprav. Těsto od samého počátku slibuje skvělý výsledek. Placky se připravují nad párou, což jim dodá tolik žádoucí měkkou strukturu a nadýchanost. Také jde o velmi zdravou variantu přípravy, protože neztrácíme cenné živiny smažením nebo pečením při vysokých teplotách.

Náplň v tomto receptu je kombinací šťavnatého kuřecího masa a čerstvé zeleniny. Kuřecí prsa jsou ideální, protože je připravíte rychle a jsou lehká. Navíc kuřecí maso skvěle absorbuje chutě a zůstane šťavnaté.

Recept na plněné jogurtové placky

Ingredience pro přípravu 6 placek

Placky:

  • 150 g bílého smetanového jogurtu (ideálně Choceňský)
  • 2 kelímky prosáté hladké mouky
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • sůl a pepř

Maso:

  • 300 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • olej
  • 1 lžíce sójové omáčky

Omáčka:

  • 2 červené papriky
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku

Salát:

  • 1/4 ledového salátu
  • 1 paprika
  • 1/2 mrkve
  • šťáva z poloviny citronu
  • trocha cukru
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl

Postup přípravy placek

1. Do misky dáme jogurt, smícháme s jedlou sodou a necháme sodu asi 5 minut aktivovat.

2. Přidáme 2 kelímky hladké mouky. Použijeme kelímek od jogurtu a mouky vsypeme tolik, kolik bylo jogurtu v kelímku.

3. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.

4. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 6 stejných dílů a každý z nich vyválíme do bochánku.

5. Bochánky pak vyválíme válečkem na placku velkou v průměru 13 cm.

6. Nastříháme si 6 čtverců pečícího papíru velkých tak akorát na placky, každou placku potřeme olejem a potřenou stranou položíme na papír.

7. Ještě natřeme druhou stranu a i s papírem zlehka placky přehneme na půl.

8. Vyskládáme je vedle sebe i s papírem na pařák nebo do parního hrnce (placky nedáváme na sebe!) a napařujeme 15 minut.

Příprava masa a omáčky

Obrázek receptu na vepřové ražniči.

Vepřové ražniči s hranolkami a oblohou: šťavnatý oběd na špejli

1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme, a restujeme.

2. Přidáme worcester, sójovou omáčku a opékáme doměkka.

3. Měkké maso vyjmeme a do výpeku nasekáme česnek, ze kterého vyjmeme zelený klíček.

4. Nakrájíme papriky, osolíme, opepříme a podusíme.

5. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem.

Postup přípravy salátu a dokončení

1. Zeleninu nakrájíme na nudličky, promneme se solí a zalijeme zálivkou z citronu, oleje a cukru.

2. Vše promícháme a před podáváním necháme přes cedník okapat.

3. Hotové placky opatrně pootevřeme a naplníme omáčkou, masem a salátem.

Plněné placky se sýrem

Plněné 5 minutové taštičky z domácího těsta, se samými dobrými ingrediencemi

Pařené jogurtové placky plněné kuřecím masem a zeleninou.
Foto freepik.com, Pařené jogurtové placky plněné kuřecím masem a zeleninou.

Tipy na závěr

Skvěle se k plackám hodí dip z bílého jogurtu, česneku a bylinek nebo lehká chilli omáčka.

Pokud nemáme klasický napařovák, skvěle poslouží i obyčejný hrnec s pařáčkem nebo kovovým sítem na knedlíky. Důležité je, aby se placky nedotýkaly vody a vařily se opravdu jen na páře.

Obrázek receptu na bramborovo-tvarohové placky.

Bramborovo – tvarohové placky: Originální pochoutka našich předků

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest