Každý má rád něco jiného a platí to i u sladkých moučníků. Někdo miluje ovocné a krémové, někdo suché bábovky. V naší širší rodině hned dva nesnáší jakékoli tmavé těsto. A naopak naše děti a já milujeme vše, co prošlo kolem čokolády nebo kakaa. A proto je tahle roláda jednoznačně můj favorit mezi roládami. Není v ní nic bílého, všechno pěkně hnědé a čokoládové. Paříž a čokoláda platí za symboly luxusu, tím pádem má tato roláda vyvolávat dojem něčeho velmi mimořádného.
Nejlepší na tom všem je, že takovou luxusní roládu stvoříte velmi jednoduše do hodiny. Jediné, kde musíte trochu kalkulovat s časem, je příprava krému a chladnutí. Měl by stydnout v lednici přes noc. Když mu dáte místo toho jen pár hodin, nic hrozného se nestane. Pokud na rodinné oslavě prostřete na stůl světlou i tmavou roládu, přijdou si na své všichni a vy zvládnete úlohu hostitele na jedničku.
Recept na pařížský dortík v podobě rolády
Doba přípravy: 1 hodina + chlazení krému přes noc
Co potřebujeme
Pařížský krém
- 250 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 100 g hořké čokolády (70 %)
- 30 g medu
Kakaový korpus
- 4 vejce
- 80 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 60 g řepkového oleje
- 2–3 banány
Postup přípravy pařížské rolády
Jak připravit krém
1. Ve vodní lázni (menší kastrůlek nebo miska ve větším s vodou na plotýnce) rozpustíme čokoládu s medem.
2. Smetanu v rendlíku přivedeme téměř k varu, ale pozor – nevařit, ztratila by strukturu.
3. Horkou smetanu postupně přidáváme za stálého promíchávání do čokolády a vytvoříme hladkou směs. Zakryjeme fólií a necháme ztuhnout přes noc (nebo jednoduše, než vychadne a ztuhne) v lednici.
Příprava korpusu na pařížskou roládu
4. Vejce vyšleháme s cukrem do bílé pěny.
5. Přidáme olej a zašleháme. Poté jemně vmícháme prosátou mouku a kakao.
6. Rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem.

Kilometr s pařížským krémem: Retro dezert pro zvědavé
7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Nepřepéct, jinak je těsto vysušené a praská.
8. Po vyjmutí z trouby necháme plech vychladnout.
9. Vychladlý korpus přikryjeme pečicím papírem nebo utěrkou a převrátíme.
10. Krém z lednice prošleháme a rovnoměrně rozetřeme. Na kraj můžeme naskládat banány a zarolovat s pomocí utěrky. Pozor, rolujeme natěsno, aby nevznikaly vzduchové kapsy.
Když chcete něco víc anebo jinak
Někoho komplet tmavá roláda neláká. V takových případech můžete jednu ze složek udělat světlou – buď korpus (upéct můžete bezé bílkové těsto nebo klasické piškotové, obě najdete v mých receptech), nebo krém. Krém pak doporučuji vyměnit za směs mascarpone a tvarohu, nebo šlehačky – i to chutná opravdu výtečně!
Do krému můžete nasekat jahody nebo maliny.
Celou roládu potřete krémem nebo ganache a ozdobte šlehačkou a ovocem.

Dort s pařížským krémem a strouhanou margotkou: Chuťová cesta do ráje
