Pečená kachna představuje vrchol domácího pečení. Na rozdíl od husy je kachna menší a šťavnatější, díky čemuž se snáze připravuje a hodí se i pro menší hostiny. Kombinace se sladkokyselým jablečným zelím a domácími bramborovými knedlíky vytváří dokonalou harmonii chutí. Příprava vyžaduje trochu času a pozornosti, ale výsledek stojí za to.

Kachna obsahuje více tuku než ostatní druhy drůbeže, což při správném pečení zajišťuje křupavou kůžičku a šťavnaté maso. Jablečné zelí nejen chuťově doplňuje mastné kachní maso, ale také napomáhá jeho lepšímu trávení díky kyselinám z jablek. Rolované bramborové knedlíky se slaninou jsou tradičním doplňkem, který dokonale absorbuje šťávy z masa.

Recept na křupavou pečenou kachnu s jablečným zelím a rolovaným bramborovým knedlíkem

Délka pečení v troubě 2,5 až 3 hodiny.

Ingredience pro přípravu

Pečená kachna:

  • 2 kachní stehna (nebo 1 menší kachna)
  • sůl
  • kmín drcený a celý
  • 2 podzimní červená jablka
  • 1 větší žlutá nebo červená cibule
  • máslo
  • 3 dcl zeleninového vývaru
  • 1 dcl bílého suchého vína
  • 1 až 2 lžičky hladké mouky na zahuštění

Jablečné zelí:

  • 1/2 malé hlávky bílého zelí
  • 2 podzimní červená jablka
  • 1,5 dcl jablečného džusu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce bílého cukru
  • 1 velká šalotka nebo 3 malé
  • sůl, pepř, kmín
  • vinný ocet na dochucení

Rolované bramborové knedlíky:

  • 500 g brambor (den předem uvařených)
  • 140 g hrubé mouky
  • 25 g solamylu
  • 50 g dětské krupičky
  • 1 malé vejce
  • sůl
  • 20 g másla
  • 5 dag plátků slaniny
  • žloutek na potření
Obrázek k receptu na pečenou kachnu
Foto: Freepik.com, Pečená kachna

Postup přípravy kachny, zelí a knedlíků

Den předem:

1. Kachní stehna důkladně umyjte a osušte. Vmasírujte do celého povrchu sůl a drcený kmín. Podél kostí maso lehce nařízněte, aby se lépe odpojovalo.

2. Zabalte do folie a dejte do ledničky přes noc.

3. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a dejte také do ledničky.

Příprava kachny:

1. Maso vyndejte z lednice 2 až 3 hodiny před pečením, ať nabere pokojovou teplotu.

2. Osmažte najemno nakrájenou cibuli do hněda, ale nepřipalte.

3. Do pekáče přidejte k cibuli čtvrtky jablek bez jádřinců, kachní stehna, vývar a víno.

4. Pečte přikryté při 200 stupních, dokud nezačne tekutina vařit, pak ztlumte na 170 stupňů.

5. Každých 30 minut polijte stehna výpekem. Pokud tekutina mizí, přiléváme vývar a víno.

6. Po hodině a půl vyndejte, odstraňte cibulku z kůžičky, sos přecedíte a 2/3 sádla odeberte.

7. Vmíchejte do sosu mouku rozříděnou ve vývaru, vraťte do pekáče.

8. Pečte přikryté, pak odkryjte a dopečte dozlatova při 200 stupních.

Recept na dokonale propečená Kachní prsa

Kachní prsa upečená do růžova se žampionovou rýží na víně podlévanou vývarem

Jablečné zelí:

1. Zelí nakrájejte na nudličky, přidejte bílý cukr a krátce povařte v troše vody doměkka. Slijte.

2. Osmažte šalotku, přidejte kostičky jablek, máslo a třtinový cukr.

3. Přilijte džus a redukujte na hustou karamelovou tekutinu.

4. Přidejte zelí, nechte 10 minut spojit. Ochutnejte solí, pepřem, kmínem a octem.

Rolované knedlíky:

1. Studené brambory najemno nastrouhejte, osolte, přidejte vejce, polovinu mouky, krupičku, solamyl a změklé máslo.

2. Postupně přisypávejte zbytek mouky, dokud těsto nebude pevné a nelepivé.

3. Rozválejte na folie na vrstvu 3 až 4 mm, potřete žloutkem, vyložte slaninou a zarolujte.

4. Zabalte do utěrky a vařte v osolené vodě 20 až 21 minut pod poklicí.

5. Vyndejte, propíchejte vidličkou a ihned nakrájejte.

Tipy redakce

  • Kontrola propečení: Kachna je hotová, když má křupavou zlatohnědou kůžičku a maso se snadno odděluje od kosti. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 75 stupňů.
  • Příprava zelí: Zelí nesmí být převařené – mělo by zůstat lehce křupavé. Sladkokyselou chuť doladíte postupným přidáváním cukru a octa podle chuti.
  • Konzistence knedlíků: Těsto nesmí být moc měkké ani tuhé. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Pokud je tuhé, lehce navlhčete.
  • Časování přípravy: Začněte kachnou, po hodině dejte vařit knedlíky a mezitím dokončete zelí. Vše by mělo být hotové současně pro nejlepší chuť.
Pečená kachna

Pečeme víkendovou kachnu na jablkách: tradiční kachna se zelím a bramborovými noky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest