Pečené kuře s nádivkou je skvělé jídlo, které u nás doma všichni milují. Recept na kuře s nádivkou u nás byl takový slavnostnější, teď už kuře ale pečeme úplně běžně. Celé kuře je naplněno lahodnou směsí rohlíkové nádivky, bylinek a šunky, které dodávají pokrmu bohatou chuť. Kuře je pečeno na lůžku z cibule a másla, což vytváří základ pro lahodný výpek. Nejprve je kuře očištěno a připraveno na plnění. Nádivka je zjemněna sněhem z bílků, což jí dodává nadýchanou texturu. Kuře je pak pečeno v troubě, kde se postupně otáčí a potírá šťávou, aby dosáhlo zlatohnědé kůrky.
Po upečení kuře přendám na talíř, zatímco výpek obvykle ještě zpracuji na hladkou omáčku. Ta je připravena smícháním s moukou a kuřecím vývarem, což jí dodává bohatou chuť a správnou konzistenci. Hotová omáčka se přecedí, aby byla dokonale hladká, a podává se s porcí šťavnatého kuřete a kouskem nádivky. Ale samozřejmě můžete použít rovnou výpek bez další úpravy.
Recept na pečené kuře s nádivkou
Suroviny
Ingredience na přípravu kuřete a omáčky:
- 1 celé kuře
- 1 cibule
- ⅓ másla
- ½ polévkové lžíce hladké mouky
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- sůl
Ingredience na přípravu nádivky:
- 5-6 krajíců toustového chleba nebo rohlíky
- 100 gramů šunky nebo slaniny
- ¾ šálku plnotučného mléka
- 3 vejce
- 2 hrsti nasekané petrželky
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 1 ½ lžičky soli
Postup
- Očistěte kuře.
- Kůži i dutinu kuřete vydatně osolte.
- Nakrájejte rohlíky nebo toastový chléb na kostky. Totéž udělejte se šunkou. Petrželku nasekejte nahrubo.
Ingredience na přípravu nádivky
- V misce smíchejte 3 žloutky s 1 1/2 lžičkou soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře a 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku. Přidejte 3/4 šálku plnotučného mléka a vyšlehejte do hladka.
- Kostky chleba vložte do velké mísy a zalijte je směsí mléka, žloutků a koření. Dobře promíchejte a nechte tekutinu vsáknout. Přidejte nasekanou petrželku a šunku, znovu promíchejte.
- Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh pomocí elektrického šlehače. Sníh postupně přidávejte do nádivky a jemně ho vmíchejte, aby nádivka zůstala nadýchaná.
Nádivka připravená na plnění kuřete
- Dutinu kuřete naplňte připravenou nádivkou.
Plněné kuře s nádivkou
- Nakrájejte cibuli na měsíčky a rozložte je na dno zapékací mísy. Navrch dejte kousky másla a zalijte je asi půl šálkem vody.
- Naplněné kuře položte prsy dolů na lůžko z cibule a másla. Předehřejte troubu na 180 °C a vložte kuře do trouby. Pečte jednu hodinu.
- Během pečení kuře potírejte šťávou. Pokud na dně pekáče není dostatek tekutiny, přidejte půl hrnku vody.
- Po hodině pečení kuře opatrně otočte prsy nahoru. Zvyšte teplotu na 200 °C a pokračujte v pečení, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu (asi půl hodiny).
- Po upečení kuře přendejte spolu s nádivkou do nádoby, přikryjte alobalem a nechte odpočinout.
- Zbytky z pekáče přendejte na pánev.
- Zahřejte pánev na střední teplotu a přidejte 1/2 polévkové lžíce mouky.
- Postupně přidávejte vlažný kuřecí vývar, dobře prošlehejte a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Celé pečené kuře s nádivkou
- Omáčku přeceďte přes síto, abyste odstranili zbytky cibule a další pevné kousky. Ochutnejte a případně dochuťte solí.