Pečené kuře s nádivkou je symbolem svátečního oběda, ať už na jaře s čerstvými kopřivami nebo během roku s listovým špenátem. Tato nádivka je obzvláště výjimečná díky kombinaci křupavého pečiva a uzené chuti, kterou doplňují čerstvé bylinky a muškátový oříšek. Pečení celého kuřete s nádivkou zajišťuje, že se maso uvnitř nevysuší a získá fantastické aroma z náplně, která se peče přímo pod kůží. Náplň, která se do kuřete nevejde, se peče v pekáči zvlášť, kde absorbuje výpeček a vytvoří zlatavou, křupavou kůrku.

Příprava nádivky vyžaduje správné načasování a jemnou ruku. Nejdůležitější je, aby pečivo nenasáklo příliš mnoho mléka, ale zůstalo jen navlhčené – to zajistí, že nádivka bude nadýchaná a ne mazlavá. Velkou roli hraje muškátový oříšek, který dotáhne bylinkovou chuť nádivky do dokonalosti. Můj tip zní: Zbytky nádivky, které se nevejdou do kuřete, pečte v pekáči a ke konci pečení je otočte, aby se zlatavě upekly ze všech stran a získaly tak křupavou kůrku. Tím se zároveň vytvoří skvělá příloha.

Recept na pečené kuře s nadýchanou nádivkou

Tento recept je určen pro celé kuře (cca 1,5 kg) a vystačí na 4 až 6 porcí. Celková doba pečení je 2 hodiny.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 30 minut
  • Pečení kuřete: 2 hodiny (ve dvou fázích)
  • Počet porcí: 4 až 6 porcí

Ingredience k přípravě kuřete s nádivkou

Suroviny na nádivku

  • 300 gramů uzené maso
  • 10 kusů rohlíků
  • 300 mililitrů mléka
  • 40 gramů rozpuštěného másla
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 menší lžička soli
  • 1 plná hrst kopřiv nebo listového špenátu (nasekané)
  • pepř (čerstvě mletý)
  • špetka muškátového oříšku

Co budete potřebovat na kuře a pečení

  • 1 kuře (celé)
  • sůl
  • olej
  • cibule
  • máslo (plátky na kuře)
  • grilovací koření (směs)

Postup při přípravě pečeného kuřete s nádivkou

Předběžná příprava uzeného masa a pečiva:

1. Začněte s uzeným masem300 gramů uzeného masa uvařte ve vodě do měkka. Po uvaření maso vyjměte z vody a nechte ho zcela vychladnout.

2. Tím získáte pevnější texturu pro krájení. Jakmile je maso studené, nakrájejte ho na kostičky.

Obrázek k receptu na kuře s nádivkou
Foto: Se souhlasem Rychle se najíst, recept na kuře s nádivkou

3. Rohlíky nakrájejte na kostičky o velikosti přibližně 1 cm. Nakrájené rohlíky vložte do velké mísy.

4. Zahřejte 300 mililitrů mléka a zalijte jím nakrájené rohlíkyRohlíky promíchejte a nechte několik minut odstát, aby rovnoměrně nasákly mléko.

Míchání základu nádivky:

5. Do mísy k navlhčeným rohlíkům přidejte 40 gramů rozpuštěného másla3 vejce rozdělte na žloutky a bílkyŽloutky přidejte k rohlíkové směsi.

6. Směs osolte 1 menší lžičkou soli, přidejte pepř a špetku muškátového oříšku.

7. Všechny ingredience rukou pořádně prohnětejte, abyste získali jednolitou, ale ne mazlavou konzistenci.

Obrázek k receptu na kuře s nádivkou
Foto: Se souhlasem Rychle se najíst, recept na kuře s nádivkou

Dokončení nádivky:

8. K rohlíkové směsi přidejte nakrájené uzené maso.

9. Dále přidejte 1 plnou hrst nasekaných kopřiv (předtím spařených, pokud používáte čerstvé) nebo listového špenátu. Vše jemně promíchejte.

10. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhuSníh opatrně a pomalu přidejte ke zbylé směsi a opatrně promíchejte.

11. Míchejte jen tak dlouho, dokud se sníh nezapracuje, aby nádivka zůstala nadýchaná.

Obrázek k receptu: Až se zima zeptá, co jste s libečkem dělali v létě: Nakládali!

Domácí nakládaný libeček přijde vhod každé léto. Zvýrazní chuť prakticky každého pokrmu

Plnění a příprava k pečení:

12. Troubu předehřejte na 180 stupňůCelé kuře nejprve důkladně ze všech stran osolte.

13. Naplňte ho nádivkou – plňte spíše volněji, protože nádivka během pečení ještě zvětší svůj objem.

Obrázek k receptu na kuře s nádivkou
Foto: Se souhlasem Rychle se najíst, recept na kuře s nádivkou

14. Zadní nohy kuřete svažte provázkem, abyste uzavřeli otvor a nádivka neunikala.

15. Pekáč vymažte olejem1 cibuli nakrájejte na hrubší kousky a dejte na dno pekáčePoložte kuře do pekáče.

16. Kolem kuřete rozložte zbytek nádivky. Na kuře dejte plátky másla pro lepší barvu a křupavost kůrky.

Pečení:

17. Pečte 1 hodinu na 180 stupňů. Během této první fáze kuře pravidelně podlévejte vypečenou šťávou (přibližně každých 20 minut).

18. Po 1 hodině kuře vytáhnětePotřete ho směsí grilovacího koření a oleje, které dodá kůrce sytou barvu a pikantní chuť.

19. Kuře otočte na druhou stranu a pečte další 1 hodinu. Celková doba pečení je 2 hodiny.

20. Hotové kuře by mělo být zlatavéšťavnaté a snadno by se mělo oddělovat od kosti.

Obrázek k receptu na kuře s nádivkou
Foto: Se souhlasem Rychle se najíst, recept na kuře s nádivkou

Tipy redakce:

  • Změkčení pečiva: Pro nadýchanější nádivku rohlíky nejprve krátce opečte v troubě a až poté je zalijte mlékem.
  • Intenzivní chuť: Do směsi grilovacího koření a oleje na potírání přidejte 1 lžičku rumuRum se odpaří, ale zanechá pikantní a křupavou kůrku.
  • Udržení vlhkosti: Zbytek nádivky pečený v pekáči můžete podlít trochou vývaru z uzeného masa, aby zůstala vláčná.
  • Šťavnaté maso: Během pečení kuře pravidelně polévejte vypečenou šťávou (asi každých 20 minut), aby se nevysušilo.
  • Bylinky: Místo muškátového oříšku můžete do nádivky přidat 1/2 lžičky mletého kmínu a majoránky, které zdůrazní uzený a bylinkový charakter náplně.
Nejlepší velikonoční hlavička-velikonoční nádivka s uzeným

Tradiční velikonoční hlavička – nádivka s uzeným

Obrázek receptu na Hasselback chicken neboli zapečené kuřecí prso na švédský způsob s náplní špenátu a sýra

Hasselback chicken neboli zapečené kuřecí prso na švédský způsob se špenátovou a sýrovou náplní

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Rychle se najíst

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest