Kuřecí pivní rarášci mají v České republice zažitou tradici, zejména v některých konkrétních oblastech. S touto lahodnou úpravou kuřecího masa se asi nejčastěji setkávám v různých výletních restauracích během léta. Přitom je to velká škoda, že něco tak dobrého a tradičního není v základních nabídkách českých gastronomických podniků. Kuřecí rarášci na pivě jsou vlastně kuřecí kousky smažené v pivním těstíčku podávané s bramborovou kaší. Perfektně je doplňuje česnekový dip, bez kterého by to nebylo ono. Rozhodně tento oběd uvařte, když budete mít dostatek času, aby jste si ho vychutnali.
Recept na kuřecí pivní rarášky s bramborovou kaší
Ingredience pro přípravu
- 1/2 kg kuřecích prsou
- 2 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce solamylu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 100 ml vašeho oblíbeného piva
- 3 lžíce hořčice
- sůl a pepř
- sádlo
TIP: přidejte se do facebookové skupiny pro inspirace na Nejlepší recepty z kuchyně
Na bramborovou kaši:
- brambory
- máslo
- mléko
- sůl
Na česnekový dip:
- česnek
- zakysaná smetana
- sůl a pepř
- čerstvá pažitka
Postup přípravy
1. Nejdříve si na větší kousky nakrájíme kuřecí maso a v míse si na něj připravíme marinádu smícháním sójové omáčky, vajec, piva, hořčice, mouky, solamylu, soli a pepře dle chuti.
2. Maso obalíme v tomto těstíčku a necháme ho v misce v lednici marinovat ideálně 1 celý den.
3. Druhý den maso dozlatova osmažíme na sádle a připravíme si česnekový dip.
4. V menší misce si na dip smícháme zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem a nasekanou pažitkou.
5. Dip dochutíme solí a černým pepřem a uložíme do lednice.
6. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
7. Uvaříme si je do měkka v osolené vodě a poté je slejeme.
8. Brambory rozmixujeme s mlékem a máslem, poté je osolíme.
9. Podáváme vše spolu!
Vaření s pivem
Pivo, jakožto náš národní nápoj, dodá těstíčku lehkost a příjemnou chuť. Maso zůstane křehké a šťavnaté, takže si rarášky užijete při jakékoliv příležitosti. Alkohol z piva během smažení vyprchá, nemusíte se bát podávat rarášky dětem. Tradice vaření s pivem je v Čechách dlouhá, už naši předci věděli, že tento hořký a lahodný nápoj dodává jídlu nezaměnitelnou chuť.