Britská kolonizace nám i přes všechny svoje neduhy přispěla k několika málo pozitivním věcem. Zejména pak nám otevřela brány nejen do Asie, díky čemu se do Evropy dostaly jak do té doby neznámé suroviny, tak i úžasné receptury. Jedním z takových receptů je i tato specialita, která z mnou nepochopených důvodů nepatří k běžnému menu asijské restaurace. Hustá, výrazná a aromatická polévka Mulligatawny má indický původ, ale nemůžeme ji nazývat indickým jídlem. Jak receptura putovala do Evropy, britští kolonialisté si ji přizpůsobili dle svých chutí a v pozměněné podobě ji „představili“ Evropanům.
Mulligatawny volně přeložíme jako „pepřové voda“, ale polévka nemá s názvem moc společného. Počeštěný název je také Milagutannir. Původně sice šlo o velmi primitivní a řídkou polévku, kterou místí podávali jako pikantní předkrm. Ale jak již bylo zmíněno, kolonizátoři si sice oblíbili exotické chutě, ale vyhledávali něco sytějšího. Do polévky začali přidávat například maso, rýži nebo kokosové mléko. Z prosté polévky vzniknul vydatný pokrm, který může s přehledem nahradit hlavní chod.
Recept na polévku Mulligatawny
Ingredience pro přípravu
- 300 g uzeného libového boku
- 100 g cibule
- 150 g mrkve
- olivový olej
- 150 g celeru
- 150 g petržele
- 400 g brambor
- 250 g rajčat
- 200 g zakysané smetany
- řapíkatý celer
- 3 stroužky česneku
- sůl
- mletý kajenský pepř
- kari
- bobkový list
- nové koření
- polévkové koření
Postup přípravy
1. Na kostičky nakrájíme uzený bok, brambory a rajčata.
2. Nadrobno nakrájíme cibuli a řapíkatý celer a na nudličky nakrájíme mrkev, celer a petržel.
3. Na oleji si orestujeme uzený bok, poté cibuli a přidáme kari a dáme si vařit samostatně do vody bobkový list a nové koření.

Frankfurtská polévka s párky, bramborami a nasekanou petrželkou

Neobyčejná Zeleninová polévka s Tvarůžkovými Noky
4. Uzený bok s cibulí zalijeme vývarem z nového koření a přidáme kořenovou zeleninu a brambory.
5. Osolíme, opepříme a nyní necháme vařit, dokud zelenina nezměkne.
6. Poté přidáme zakysanou smetanu a část polévky rozmixujeme tyčovým mixérem, abychom polévku zahustili.
7. Nakonec přidáme rajčata, prolisovaný česnek a řapíkatý celer, chvilku povaříme a dochutíme polévkovým kořením.
Popularita této polévky ve světě
Mulligatawny se brzy stala součástí britské kuchyně a objevovala se v kuchařkách už od 18. století. V době viktoriánské Anglie byla natolik populární, že nechyběla na menu žádné lepší restaurace. Dnes se objevuje v mnoha variantách a je oblíbená po celém světě, i když bohužel u nás ji z daleka nezná každý.

Aromatická polévka z pečených paprik s chutí pečeného česneku
pozn.: částečně upraveno AI