Připravili jste si někdy doma svůj vlastní chléb? Pokud ano, přesně víte, jako to je dobrota. Tento recept rozdělíme na dvě části, protože vám ukážeme přípravu dokonale chutné svačiny či snídaně. Nezůstaneme pouze u pečení chleba, který je tak skvělý, že nám chutná i samotný. K němu si následně uděláme skvělou a svěží celerovou pomazánku.

Poctivě upečený chleba je základem našeho receptu. Upečeme si ho takový, jaký nám bude chutnat právě k pomazánce nebo jiným přílohám. My máme rádi tento bílý křupavý a kynutý bochník, který během chvíle připravíte a upečete. Výsledek je mnohem lahodnější, nežli chléb ze supermarketu.

Celerová pomazánka je v naší domácnosti na seznamu především během podzimu, kdy nám vykukují první dozrálé celery. Je vynikající nejen chuťově, ale také je plná vitamínů. Celer je velmi bohatý na vitamín K, který pomáhá udržovat srážlivost krve ve správné kondici a přispívá také zdraví našich kostí. Zároveň díky vitamínu C podporuje náš imunitní systém, což je zejména během podzimu velmi žádoucí. Kromě mnohých dalších vitamínů celer obsahuje celou řadu minerálních látek, jako draslík nebo důležitou vlákninu.

Recept na domácí chléb s celerovou pomazánkou

Ingredience pro přípravu

Chléb:

  • 500 g hladké mouky
  • kostka droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • vlažná voda

Celerová pomazánka:

  • menší celer
  • cibule
  • 4 trojúhelníčky taveného sýru
  • máslo
  • 6 vajec
  • sůl
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy chleba

1. Do mísy dáme mouku, rozdrobíme droždí a na něj nasypeme cukr.

2. Mimo droždí přidáme sůl a také drcený kmín, poté přiléváme po troškách vlažnou vodu a hněteme tak, aby těsto drželo tvar.

Těsto vyhněteme.
Zdroj obrázku: Michelle v kuchyni, Těsto vyhněteme.

3. Když máme hotovo, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo.

4. Po vykynutí přendáme těsto na pomoučněný vál, propracujeme a vytvarujeme bochánek.

Těsto necháme vykynout.
Zdroj obrázku: Michelle v kuchyni, Těsto necháme vykynout.

5. Vytvarované těsto přendáme na plech a necháme ještě chvilku kynout pod utěrkou.

6. Pečeme na nejvyšší stupeň, dokud není chléb hotový a poté ho necháme vychladnout.

Upečený chléb necháme zchladnout.
Zdroj obrázku: Michelle v kuchyni, Upečený chléb necháme zchladnout.

Postup přípravy celerové pomazánky

1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno, nebo dáme do sekáčku.

2. Celer oloupeme, najemno nastrouháme a přidáme tavený sýr, máslo a vše promícháme.

Oloupeme a nastrouháme celer.
Zdroj obrázku: Michelle v kuchyni, Oloupeme a nastrouháme celer.

3. Vejce uvařená natvrdo nakrájíme přes mřížku a zamícháme k pomazánce.

Dokončení

1. Chléb nakrájíme na plátky a namažeme střední vrstvou celerové pomazánky.

Chléb nakrájíme a namažeme celerovou pomazánkou.
Zdroj obrázku: Michelle v kuchyni, Chléb nakrájíme a namažeme celerovou pomazánkou.

2. Ozdobíme pokrájenou pažitkou a můžeme podávat.

Jakou roli hraje v našem životě snídaně?

Snídani často označujeme jako nejdůležitější jídlo dne. S tímto označením se setkáváme zejména ve středoevropské kuchyni. Přestože v západnějších a jižních oblastech pokládají za nejdůležitější večeři, my máme k našemu tvrzení velmi dobrý důvod.

Dodávka energie do začátku dne je nesmírně důležitá správnou funkci mozku a svalů, což umožňuje vyvíjet správnou duševní a fyzickou výkonnost. Vyvážená snídaně dále podporuje koncentraci a kognitivní funkce, takže naše pracovní nebo studijní výsledky budou mnohem lepší. Kvalitní snídaně obecně zlepšuje náladu a snižuje podrážděnost. Pokud si hlídáte svojí váhu, poctivá snídaně je základ úspěchu.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest