Když není po ruce dortová forma, tak i takto sofistikovaný dezert můžeme připravit jako řezy na plechu. Je to rychlejší a mě i jednodušší varianta přípravy. Co se původu týče, tak Red Velvet dort je trochu zahalen tajemstvím a legenda se mísí s historií. Populární legenda totiž říká, že Red Velvet byl proslavený v luxusním hotelu v New Yorku ve 30. letech 20. století. Některé zdroje tvrdí, že šlo o specialitu místního podniku a hosté si jej natolik zamilovali, že recept koloval po celé Americe.

Kyselé přísady jako podmáslí a ocet se kombinovaly s přírodním kakaem, které obsahovalo rostlinné barvivo. Když tyto složky reagovaly, kakaový prášek získal načervenalý nádech, který byl přirozeným základem Red Velvetu. Dnes se k dosažení syté červeně používá především potravinářské barvivo.

Red Velvet je oblíbený hlavně pro svůj vzhled, jelikož kontrast rudého korpusu a bílého krému je prostě neodolatelný, dále pro jeho chuť, která je jemně čokoládová, lehce nakyslá a zároveň sladká, korpus není suchý, jako některé piškoty, ale je měkký, vláčný a sametový, no a hodí se prakticky na různé dezerty jako jsou dorty, řezy, cupcakes, rolády i Cake pops.

Recept na Red Velvet v podobě řezů na plech

Ingredience potřebné k přípravě červeného sametu s krémem a čokoládou

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 15 g holandského kakaa
  • 120 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 240 ml podmáslí
  • 1 lžíce červené potravinářské barvy
  • 1 lžička octu
  • 1 lžička sody bicarbony

Krém

  • 1 kelímek Mascarpone
  • 1 smetana ke šlehání
  • cukr dle chuti
  • vanilková esence
  • strouhaná čokoláda na ozdobu

Postup přípravy Red Velvet kostek

1. V misce si smícháme mouku s kakaem a solí.

2. V druhé misce vyšleháme změklé máslo s cukrem a postupně zašleháme vejce a vanilkovou esenci.

3. V další misce smícháme podmáslí s červeným barvivem a postupně zašleháme do máslové části směs mouky a obarvené podmáslí.

4. Sodu s octem smícháme, ta napění a ihned jí ručně zamícháme do těsta.

5. Těsto přelijeme do vymazané a vysypané formy či plechu a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 45 minut. Poučení necháme vychladnout.

6. Připravíme si krém. Mascarpone vyšleháme s cukrem a esencí a přidáme vyšlehanou šlehačku. Vyšleháme pevný a hladký krém.

7. Vychladlý korpus překrojíme a promažeme polovinou krému, druhou polovinu namažeme navrch a posypeme strouhanou čokoládou.

Korpus naplníme polovinou krému, druhou část použijeme navrch dezertu.
Foto: Ilona Mikulecká, Korpus naplníme polovinou krému, druhou část použijeme navrch dezertu.

Zajímavost

Pokud použijete pouze přírodní kakao, bez potravinářské barvy, barva korpusu může být přirozeně načervenalá, ale nikdy nebude sytě rudá, jako při použití barviva.

Obrázek receptu na Luxusní sametové mini dortíky.

Red velvet mini dortíky – luxusní sametové mini dortíky zdobené chipsem ve tvaru korálu

Obrázek receptu na francouzský dort s vanilkovým krémem.

Francouzský dort z listového těsta s vanilkovým krémem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest