Neapolský salát je už tak trochu retro, protože u nás se podával už v době, kdy vrchol luxusu byl obložený talíř na slavnostním stole. Je ideální na léto, ale i jako svačina do krabičky či na piknik. Je velice podobný ostatním českým salátům ze studené kuchyně: salátu camping a pařížskému salátu. V některých částech České republiky se salátu říká také “Polír“.
Salát se sice jmenuje po horké italské Neapoli, ale u nás se z něj stal salátový král obložených mís a firemních večírků, který kombinuje českou vynalézavost s nádechem středomoří: směs cibule, šunky nebo měkkého salámu, sterilované zeleniny, hořčice a rajčatového protlaku. Je to jako cestovat vlakem na jih Evropy s řízkem v alobalu a salátem v kelímku a přesto se cítit šťastně.
Recept na Neapolský salát
Ingredience potřebné na přípravu Neapolského salátu
- 4 stroužky česneku
- 1/2 dcl oleje
- 2 cibule
- 2 lžíce hořčice
- 1 cuketa
- 100 g sterilované okurky
- 100 g rajského protlaku
- 80 g sterilované feferonky
- 400 g měkkého salámu
- 100 g sterilované kapie
Ingredience na dochucení dle chuti
- cukr
- sůl
- mletý černý pepř
- worcestrovou omáčku
Postup přípravy Neapolského salátu
1. Zeleninu očistíme. Salám, kopii a cuketu nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Okurky nakrájíme na kostičky. Feferonky nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Protlak, prolisovaný česnek, olej, worcestrovou omáčku, hořčici, cukr, sůl a mletý pepř rozmícháme.
3. Přidáme salám, kopii, cuketu, cibuli, okurku, feferonky a všechno promícháme.
Neapolský salát podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.

Domácí vlašský salát podle ČSN z roku 1976

Domácí pikantní feferonkový salát se sýrem připravený dle staré normy ČSN 50168
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková