Mazanec se peče už od středověku. Pekl se na bílou sobotu, kdy končí půst, a dovnitř se zapékal kříž jako symbol Kristova utrpení. Dnes se nahrazuje naříznutím do tvaru kříže navrchu. Tolik historické souvislosti. Dnes si můžete mazanec koupit v obchodě třeba i balený, ale garantuji vám, že jakmile ho jednou upečete podle tohoto receptu, už pro něj do sámošky nikdy nepůjdete.
V receptu je hladká mouka, díky které je mírně hutnější. Pokud toužíte po nadýchanějším mazanci, nahraďte asi 100 g moukou polohrubou. V tomto receptu nezaděláváme klasický kvásek jako třeba na buchty, ale těsto rovnou celé propracujeme a necháme kynout. Mléko přidejte vlažné. Důkladné hnětení a propracování těsta je alfou a omegou dobrého výsledku. Máte-li robot nebo pekárnu, práci si výrazně usnadníte, ale jde to i pěkně postaru ručně. Do mazance můžete dát rozinky, ale i kandované ovoce. Vršek nezapomeňte posypat plátky mandlí, protože s těmi je mazanec už od pohledu k nakousnutí.
Recept na nejen velikonoční mazanec
Doba přípravy: 3 hodiny
Co potřebujeme
- 500 g hladké mouky
- 130 g cukru krupice (nebo krystalu)
- 250 ml vlažného mléka
- 1 sáček sušeného droždí (nebo 35 g čerstvého droždí)
- 1 vejce
- 1 žloutek
- ¾ lžičky soli
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 20 g sádla
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- rozinky podle chuti (cca 60 g)
- mandle (na posypání – asi 30 g)
- 1 vejce na potření
Postup přípravy celoročního mazance
1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme droždí, sůl, cukr, obě citrusové kůry, vlažné mléko, rozpuštěné sádlo a máslo (ne horké), vejce a žloutek.
2. Těsto propracujeme a hněteme alespoň 5–10 minut, dokud není nelepivé a hladké. Vyhněte se pokušení přidávat další mouku.
3. Těsto zakryjeme v míse utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí přidáme rozinky a vytvarujeme mazanec. Necháme ho ještě 20–30 minut kynout.
5. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
6. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 7 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a celkově pečeme 45 minut.
TIP: Pokud se povrch peče moc rychle, zakryjte mazanec alobalem. Po vytažení z trouby nechte vychladnout na mřížce.
Kdy a jak si dát mazanec?
Naše děti ho milují s marmeládou ráno k hrnku kakaa. Já ho jím namazaný máslem k čaji a manžel si ho vychutná nejlépe suchý k šálku své oblíbené kávy. Zkuste všechno 🙂 A kdyby vám náhodou zbyl, můžete ho nakrájet a zamrazit. Spíš ale věřím tomu, že místo toho budete péct za dva dny další kousek.
Tradiční velikonoční mazanec z kynutého těsta a s mandlovými plátky