Připravte si s námi vepřovou roládu plněnou slaninou a plátky česneku. Pečeme na sádle a cibuli, která je krájená na klínky. Nechybí ani krásně zelený hrášek na smetaně a vařený brambor. Kouzlo vepřové rolády spočívá v tom, že ji můžete připravit na nespočet způsobů. Každá náplň dokáže ovlivnit výslednou chuť a oživit recept podle sezóny, dostupných surovin nebo vašich chutí. Výhodou masové rolády obvykle bývá nejen univerzálnost a chuť, ale také výsledná cena. Kromě toho, že výborně chutná, tak i velmi lákavě vypadá.
Jak se dostaly rolády na naše stoly
Rolády, ať už sladké nebo ty slané, mají v kuchyni poměrně dlouhou tradici. Původně vznikly jako způsob, jak zužitkovat různé druhy masa. Byly oblíbené zejména v evropských šlechtických kuchyních, kde sloužily jako důmyslné zpestření menu. U nás se slané masové rolády začaly hojně připravovat v průběhu 19. století.
Recept na výbornou vepřovou roládu s bramborem a hráškem na smetaně
Ingredience pro přípravu
Na roládu si připravte:
- 1,4 kg vepřové pečeně
- sůl a pepř
- 4 stroužky česneku
- 200 g anglické slaniny
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 1 lžička hladké mouky
Ingredience na hrášek na smetaně:
- 400 g mraženého hrášku
- 1 rovná lžíce másla
- 1 rovná lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany
Postup přípravy
1. Maso rozkrojíme na plát, který rozklepeme, osolíme a opepříme.
2. Na maso rozložíme nakrájené plátky česneku, slaniny a pevně stočíme do rolády.
3. Následně pevně svážeme provázkem a roládu vložíme do zapékací mísy.
4. Poté přidáme sádlo, cibuli nakrájenou na půlměsíčky a trošku vody.
5. Zapékací mísu přiklopíme víkem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme orientačně 2 hodiny, dokud nebude maso zcela měkké.
6. V průběhu pečení roládu obracíme a přeléváme výpekem. Případně přilejeme trochu horké vody.
Bůčková roláda se špeclemi, silnou omáčkou a červeným zelím
7. Před koncem pečení víko odstraníme a roládu dopečeme odkrytou.
8. Po upečení roládu z mísy vyjmeme, výpek seškrábneme včetně všeho připečeného do kastrůlku.
9. Získaný výpek, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmahneme, zalijeme troškou vody a za občasného promíchání necháme pozvolna provařit. Nakonec šťávu přecedíme.
10. Před podáváním z rolády odstraníme provázek a nakrájíme ji.
11. Do kastrůlku dáme rozehřát máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.
12. Přidáme smetanu a metličkou promícháme, aby se neudělaly hrudky.
13. Vsypeme mražený hrášek, osolíme, opepříme a krátce povaříme.
Krémová hrášková polévka se slaninou – bohatá chuť a svěží barva
14. Podáváme s vařenými bramborami.
Tip na závěr
Při servírování můžete ozdobit talíř čerstvou zeleninou nebo bylinkami, které ještě více doplní celkovým vizuální vjem a podpoří chuťové buňky. Takováto roláda nemusí být pouze součástí běžného rodinného oběda, ale dobře zastane i slavnostní hlavní chod během důležitých událostí ve ve vašem životě!
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI