Připravte si s námi vepřovou roládu plněnou slaninou a plátky česneku. Pečeme na sádle a cibuli, která je krájená na klínky. Nechybí ani krásně zelený hrášek na smetaně a vařený brambor. Kouzlo vepřové rolády spočívá v tom, že ji můžete připravit na nespočet způsobů. Každá náplň dokáže ovlivnit výslednou chuť a oživit recept podle sezóny, dostupných surovin nebo vašich chutí. Výhodou masové rolády obvykle bývá nejen univerzálnost a chuť, ale také výsledná cena. Kromě toho, že výborně chutná, tak i velmi lákavě vypadá.

Jak se dostaly rolády na naše stoly

Rolády, ať už sladké nebo ty slané, mají v kuchyni poměrně dlouhou tradici. Původně vznikly jako způsob, jak zužitkovat různé druhy masa. Byly oblíbené zejména v evropských šlechtických kuchyních, kde sloužily jako důmyslné zpestření menu. U nás se slané masové rolády začaly hojně připravovat v průběhu 19. století.

Recept na výbornou vepřovou roládu s bramborem a hráškem na smetaně

Ingredience pro přípravu

Na roládu si připravte:

  • 1,4 kg vepřové pečeně
  • sůl a pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička hladké mouky

Ingredience na hrášek na smetaně:

  • 400 g mraženého hrášku
  • 1 rovná lžíce másla
  • 1 rovná lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany

Postup přípravy

1. Maso rozkrojíme na plát, který rozklepeme, osolíme a opepříme.

2. Na maso rozložíme nakrájené plátky česneku, slaniny a pevně stočíme do rolády.

3. Následně pevně svážeme provázkem a roládu vložíme do zapékací mísy.

4. Poté přidáme sádlo, cibuli nakrájenou na půlměsíčky a trošku vody.

5. Zapékací mísu přiklopíme víkem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme orientačně 2 hodiny, dokud nebude maso zcela měkké.

6. V průběhu pečení roládu obracíme a přeléváme výpekem. Případně přilejeme trochu horké vody.

Příprava bůčkové rolády s červeným zelím a noky

Bůčková roláda se špeclemi, silnou omáčkou a červeným zelím

7. Před koncem pečení víko odstraníme a roládu dopečeme odkrytou.

8. Po upečení roládu z mísy vyjmeme, výpek seškrábneme včetně všeho připečeného do kastrůlku.

9. Získaný výpek, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmahneme, zalijeme troškou vody a za občasného promíchání necháme pozvolna provařit. Nakonec šťávu přecedíme.

10. Před podáváním z rolády odstraníme provázek a nakrájíme ji.

11. Do kastrůlku dáme rozehřát máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.

12. Přidáme smetanu a metličkou promícháme, aby se neudělaly hrudky.

13. Vsypeme mražený hrášek, osolíme, opepříme a krátce povaříme.

Hlavní obrázek receptu na hráškovou polévku

Krémová hrášková polévka se slaninou – bohatá chuť a svěží barva

14. Podáváme s vařenými bramborami.

Tip na závěr

Při servírování můžete ozdobit talíř čerstvou zeleninou nebo bylinkami, které ještě více doplní celkovým vizuální vjem a podpoří chuťové buňky. Takováto roláda nemusí být pouze součástí běžného rodinného oběda, ale dobře zastane i slavnostní hlavní chod během důležitých událostí ve ve vašem životě!

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest