Donuty nejí snad jen děti rodičů, kteří je drží přísně daleko od jakéhokoli cukru. Děti, které znám, se po donutech můžou utlouct. Aby ne, každý si vybere svou oblíbenou barvu polevy a v obchodě vypadají vážně luxusně. Ani já občas neodolám. Když ale přišel jednou manžel z práce s tím, že manželka napekla kolegovi na oslavu narozenin do práce donuty, vážně jsem se zamyslela a začala hledat recept.
Našla jsem a od té doby je smažím, když pořádáme dětskou párty, nebo když jdeme někam na oslavu a máme za úkol něco s sebou přinést. Dekoraci volím podle příležitosti: oranžovou polevu s netopýry a očima na Halloween, zelenou a červenou s různými kuličkami na vánoční oslavy a různobarevné polevy pro dětské narozeninové párty. Zkrátka a dobře, na donutech se vyřádíte a prokážete svou kreativitu.
Recept na pravé donuty
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Co potřebujeme:
- 500 ml teplého mléka
- 125 ml teplé vody
- 11 g sušeného droždí (nebo 30 g čerstvého)
- 1 lžička krupicového cukru (do kvásku)
- 2 vejce
- 125 g rozpuštěného másla
- 1 lžička soli
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- cca 1 kg hladké mouky (postupně přidávat)
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání nebo poleva dle chuti
Postup přípravy donutů pro Homera Simpsona
1. Smícháme vlažnou vodu, vlažné mléko, lžičku cukru a droždí a necháme vzejít kvásek.
2. V míse smícháme vejce, rozpuštěné a vychladlé máslo, sůl, cukr a vanilkový cukr a nakonec kvásek. Pak postupně přidáváme mouku a zapracováváme do těsta.

3. Hněteme tak dlouho, než se přestane lepit a poté necháme v teple pod utěrkou 1–1,5 hodiny kynout.
4. Po vykynutí těsto rozdělíme na poloviny a každou vyválíme na asi 1 cm silný plát.
5. Vykrájíme kolečka s průměrem asi 7–8 cm a doprostřed uděláme díru panákem nebo víčkem.
6. Necháme ještě asi 15 minut kynout a pak smažíme na středně rozpáleném oleji dozlatova. Olej nesmí být příliš horký, aby se donuty nespálily. Málo rozpálený olej zase způsobí, že se donuty nasáknou a jsou moc mastné.
7. Donuty po vychladnutí polijte čokoládovou nebo jinak barevnou polevou a posypte zdobením.
Proč je v donutu díra?
Je to jenom estetika nebo má svůj praktický smysl? Donuty kupodivu pocházejí z Holandska, odkud se při kolonizaci dostaly do Ameriky. Odtud se k nám vrátily „vytuněné“ právě o díru uprostřed. Ta z nich dělá to, čím jsou, a navíc zajišťuje, že se rovnoměrně propečou.
Pečené skořicové donuty ve formě