„Když voní v domově Cozonac, blíží se svátky,“ říkají Rumuni, protože jeho vůně je hodně charakteristická a koláč je jedním z nejtypičtějších sladkých receptů na pečivo z Rumunska. Jeho těsto je podobné naší vánočce nebo mazanci, ale je méně hutné, peče se ve formách na chléb podlouhlého tvaru, jeho vrchní část bývá lesklá, potřená vajíčkem, a uvnitř má ukrytou spirálu tmavé kakaové náplně.
Trik jeho přípravy spočívá v tom, že se náplň rozetře na rozválené těsto, sroluje se jako závin a vytvoří tmavou mramorovou spirálu, která je vizuálně velice efektní. Cozonac se v Rumunsku peče na Vánoce, Velikonoce, při velkých rodinných oslavách a jako dar se nosí coby symbol hojnosti a úcty. Bez tohoto pečiva si neumí mnoho domácností v Rumunsku svátky představit.
Recept na Cozonac
Ingredience nezbytné na přípravu tradičního kynutého rumunského koláče s vlašskými ořechy a kakaem
- 1 kg hladké mouky
- 50 g droždí
- 500 ml mléka
- 200 g másla
- 6 vajec
- 20 ml rumu
- 120 g moučkového cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 40 g kakaa
- strouhaná kůra z jednoho citronu
- 1 lžička vanikové esence
- sůl
- máslo na vymazání pekáče
Postup přípravy rumunského koláče
1. Nejprve si připravíme klasický kvásek ,v misce smícháme rozdrobené droždí se lžičkou cukru a s vlažným lékem, necháme asi 15 minut v teple přikryté vzejít.
2. D misky nasypeme mouku, hotový kvásek, citronovou kůru, vanilkovou esenci, vaječné žloutky, rozmícháme a jakmile se vytvoří homogenní směs, postupn přiléváme rozpuštěné máslo.
3. Vypracujeme jemné těsto, které necháme v teple přikryté asi hodinu kynout.
4. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a šleháme, dokud směs nedosáhne konzistence podobnou pusinkám.
5. Přimícháme kakao a postupně mleté ořechy a rum.
6. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejné díly. Každý díl vyválíme do tvaru obdélníku a potřeme částí kakaově-ořechové bílkové náplně.


7. Každý naplnění obdélník srolujeme do závinu a poté vytvoříme dvou a dvou spletených závinů 2 pletence, které uložíme do vymazaných a vysypaných forem.

8. Pletence necháme ve formách ještě 30 minut kynout.
9. Poté potřeme povrch vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca 90 minut.

Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout, Koláč je po ukrojení krásně mramorový plný výrazné ořechově-čokoládové chuti.
Tvarohová vánočka z devíti pramenů: Rychlý vánoční zázrak upletený bez kynutí
Mazanec bez rumu s máslem a jahodovou marmeládou: Nadýchaný kynutý bochánek nejen na nedělní snídani
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková