„Když voní v domově Cozonac, blíží se svátky,“ říkají Rumuni, protože jeho vůně je hodně charakteristická a koláč je jedním z nejtypičtějších sladkých receptů na pečivo z Rumunska. Jeho těsto je podobné naší vánočce nebo mazanci, ale je méně hutné, peče se ve formách na chléb podlouhlého tvaru, jeho vrchní část bývá lesklá, potřená vajíčkem, a uvnitř má ukrytou spirálu tmavé kakaové náplně.

Trik jeho přípravy spočívá v tom, že se náplň rozetře na rozválené těsto, sroluje se jako závin a vytvoří tmavou mramorovou spirálu, která je vizuálně velice efektní. Cozonac se v Rumunsku peče na Vánoce, Velikonoce, při velkých rodinných oslavách a jako dar se nosí coby symbol hojnosti a úcty. Bez tohoto pečiva si neumí mnoho domácností v Rumunsku svátky představit.

Recept na Cozonac

Ingredience nezbytné na přípravu tradičního kynutého rumunského koláče s vlašskými ořechy a kakaem

  • 1 kg hladké mouky
  • 50 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 200 g másla
  • 6 vajec
  • 20 ml rumu
  • 120 g moučkového cukru
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g kakaa
  • strouhaná kůra z jednoho citronu
  • 1 lžička vanikové esence
  • sůl
  • máslo na vymazání pekáče

Postup přípravy rumunského koláče

1. Nejprve si připravíme klasický kvásek ,v misce smícháme rozdrobené droždí se lžičkou cukru a s vlažným lékem, necháme asi 15 minut v teple přikryté vzejít.

2. D misky nasypeme mouku, hotový kvásek, citronovou kůru, vanilkovou esenci, vaječné žloutky, rozmícháme a jakmile se vytvoří homogenní směs, postupn přiléváme rozpuštěné máslo.

3. Vypracujeme jemné těsto, které necháme v teple přikryté asi hodinu kynout.

4. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a šleháme, dokud směs nedosáhne konzistence podobnou pusinkám.

5. Přimícháme kakao a postupně mleté ořechy a rum.

6. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejné díly. Každý díl vyválíme do tvaru obdélníku a potřeme částí kakaově-ořechové bílkové náplně.

 Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme a naplníme.
Zdroj: cooky.cz, Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme a naplníme.
Naplněný obdélník  stočíme do závinu.
Zdroj: cooky.cz, Naplněný obdélník stočíme do závinu.

7. Každý naplnění obdélník srolujeme do závinu a poté vytvoříme dvou a dvou spletených závinů 2 pletence, které uložíme do vymazaných a vysypaných forem.

2 záviny spleteme do copu a necháme ve formě 30 minut kynout.
Zdroj: cooky.cz, 2 záviny spleteme do copu a necháme ve formě 30 minut kynout.

8. Pletence necháme ve formách ještě 30 minut kynout.

9. Poté potřeme povrch vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca 90 minut.

Koláče upečeme a vychladíme na mřížce.
Zdroj: cooky.cz, Koláče upečeme a vychladíme na mřížce.

Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout, Koláč je po ukrojení krásně mramorový plný výrazné ořechově-čokoládové chuti.

Obrázek k receptu na nekynutou vánočku

Tvarohová vánočka z devíti pramenů: Rychlý vánoční zázrak upletený bez kynutí

Obrázek k receptu na domácí mazanec bez rumu

Mazanec bez rumu s máslem a jahodovou marmeládou: Nadýchaný kynutý bochánek nejen na nedělní snídani

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest