Šišky z mletého masa jsou skvělou sytější alternativou k běžným karbanátkům. Kromě masa obsahují totiž spoustu dalších chutných ingrediencí, které zvýrazňují a rozšiřují chutě. Zejména rýže v roli důležitého pomocníka, která dělá šišky vzdušnějšími.
Jde v podstatě o jednoduché recept připravovaný v mnoha kuchyních po celém světě. Důležitým prvkem je také vybrané koření a bylinky, které dotváří celý chuťový profil jídla. Šišky z mletého masa a rýže představují ideální rodinnou večeři, protože ji snadno připravíte během týdne a upravíte si ho dle chuti a dostupných surovin.
Recept na šišky z mletého masa s rýží
Ingredience pro přípravu
- 400 g mletého masa
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 brambora
- 1 mrkev
- 100 g předvařené rýže
- sůl a pepř
- koření a bylinky dle chuti
Na těstíčko:
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 120 g mouky
- sůl
Postup přípravy
1. Nejdříve si nastrouháme brambory, cibuli a mrkev a smícháme v míse s mletým masem a předvařenou rýží.
2. Přidáme vejce a dobře vše promícháme.
3. Nedrží-li směs tvar, klidně přidejte trochu hrubé mouky nebo krupice.
4. Nyní osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami a kořením dle chuti.
5. Vytvarujeme šišky a v jiné míse si smícháme vejce na těstíčko s moukou, mlékem a solí.
6. Šišky dále obalíme v mouce a postupně je obalujeme v těstíčku.
7. V pánvi si rozpálíme dostatek oleje a obalené šišky postupně smažíme z obou stran dohněda.
8. Nakonec dáme šišky do pařáku a dusíme 30 minut, díky čemu budou šťavnaté a jemné.
9. Podáváme se salátem a česnekovou omáčkou.
Všestranné jídlo pro každou příležitost
Díky variabilitě přípravy si můžete šišky přizpůsobit dle svých preferencí. Zde máte několik tipů na vylepšení nebo úpravu jídla.
Během dochucování zkuste použít trio bylinek tymián, koriandr a oregano. Získáte aromatickou chuťovku.
Pro extra chuť přidejte do každé šišky kousek sýra nebo uvařeného vajíčka.
Jakákoliv zelenina šiškám jenom prospěje. Stejně jako nastrouhanou mrkev, můžete nastrouhat i například cuketu nebo papriku, čímž dodáte šiškám svěží chuť.