Jejich pečení – to je vůně, která provoní celý byt a spolehlivě přivolá i sousedy ke dveřím. Skořicové šneky miluji už od dětství, protože jsme je doma pekli často. Pečivo z kynutého těsta jsme s babičkou i mámou dělaly pořád, tehdy nebylo tolik pekáren jako dnes a většina se pekla doma. Dnešní recept je trochu vylepšený o citronovou polevu, ale ať už je dáte s ní nebo bez, šnečky si zamilujete na první kousnutí.

Klasicky se skořicoví šneci podávají ve Švédsku nebo v USA, obvykle s máslovou či krémovou polevou. Citronová varianta je ale lehčí a osvěžující, její vůně krásně doplní skořici a dodá dezertu svěžest i ten správný šmrnc. Do Česka se šneci dostali spíš až v novější době, ale svým charakterem by klidně zapadli i do kuchyně našich babiček. Kynuté těsto jako na buchty, sladká skořice a navrch citronová poleva – prostě klasika, která voní domovem.

Recept na Kynuté šneky se skořicí

Ingredience potřebné na přípravu dokonalosti v každém závitu v podobě šneků

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 70 g cukru
  • 30 g droždí
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 100 g másla na potření těsta

Postup přípravy šneků

1. Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek, který necháme vzejít.

2. Do misky prosejeme mouku, přidáme vejce, cukr, vlažné mléko a hotový kvásek.

3. Vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout přikryté v teple.

4. Vykynuté těsto rozválíme cca na velikost 30×40 cm.

5. Na vyválené těsto rozetřeme změklé máslo, posypeme cukry a skořici.

6. Těsto stočíme do rolády, krájíme a poklademe na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnou vzdáleností kvůli dalšímu nakynutí těsta.

7. Na plechu necháme kynout ještě další půl hodiny.

Šneky pokládáme na plech a necháme ještě půl hodiny kynout.
Foto: cooky.cz, Šneky pokládáme na plech a necháme ještě půl hodiny kynout.

8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.

9. Upečené šneky polijeme citrónovou polevou v prášku koupenou v obchodě, případně připravenou doma.

Tipy

Do náplně lze přidat nasekané ořechy, rozinky nebo jablka. Místo citronové polevy můžete zvolit polevu pomerančovou. Pro extra vláčnost můžete upečené šneky potřít rozpuštěným máslem.

Hlavní obrázek receptu Skořicoví šneci s krémovou polevou

Skořicoví šneci s krémovou polevou

Obrázek receptu na Oreo náplň do skořicových šneků.

Oreo náplň pro běžné skořicové šneky: Lepší než originál

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest