Tyto slané muffiny mám moc ráda – jsou skvělou volbou pro lehkou večeři, rychlou svačinu nebo jako netradiční přílohu k masu či polévce. Jsou plné chuti díky kombinaci cukety, brambor a mrkve, a líbí se mi, že si je oblíbí i ti, kteří jinak zelenině moc nefandí. Jsou jednoduché, rychlé a praktické – často si je peču dopředu a beru s sebou do práce nebo na cesty. Zabere to jen pár minut a výsledek je pokaždé výživný, chutný a krásně sytý.
Mám pocit, že zelenina v pečených pokrmech bývá často trochu opomíjená, a přitom dokáže zázraky. Právě cuketa, mrkev a brambory dodají těstu nejen chuť, ale i vláčnost. Cuketa díky svému obsahu vody muffiny zvláční, brambory se postarají o jemnost a mrkev přidá lehce sladkou notu. Dohromady tvoří krásně vyváženou chuť, která se jen tak neomrzí. Když muffiny vytáhnu z trouby, voní česnekem celý byt a já vím, že i druhý den budou pořád stejně dobré – vláčné a voňavé.
Recept na zeleninové muffiny
Délka přípravy 15 minut, doba pečení 20 až 25 minut, počet porcí 12 muffinů.
Ingredience k přípravě
- 1 střední cuketa
- 1 střední brambora
- 1 střední mrkev
- 2 až 3 stroužky česneku
- 100 gramů tvrdého sýra (například eidam nebo gouda)
- 2 vejce
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička majoránky
- sůl podle chuti
- mletý kmín
- máslo na vymazání formiček
Postup přípravy slaných muffinů ze zeleniny
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Formičky na muffiny vymažte máslem a vysypte moukou, aby se muffiny nepřichytily. Pokud máte silikonové formičky, nemusíte je vymazávat.
2. Cuketu, bramboru a mrkev nastrouhejte nahrubo. Je dobré použít hrubé struhadlo, aby zelenina zůstala vcelku a muffiny měly zajímavou strukturu.
3. Všechnu nastrouhanou zeleninu přendejte do mísy a promíchejte. V jiné, větší míse, smíchejte vejce, mouku, prášek do pečiva, majoránku, sůl a mletý kmín.
4. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Nastrouhejte sýr a prolisujte česnek. Obojí přidejte do mísy s vaječnou směsí.
5. Následně obě směsi, tedy zeleninovou a vaječnou, spojte dohromady a důkladně promíchejte. Směs bude poměrně hustá, což je žádoucí.
6. Hotovou směsí naplňte připravené formičky na muffiny, aby byly asi 3/4 plné. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 až 25 minut, dokud nebudou muffiny na povrchu zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
7. Hotové muffiny nechte několik minut odpočinout ve formičkách a poté je opatrně vyjměte. Nejlépe chutnají teplé, ale výborné jsou i studené.
8. Podávejte je samostatně, se zakysanou smetanou, nebo jako přílohu.

Hustá zeleninová polévka ze zelí a fenyklu, která je skvělá pro detox organismu i přísnou dietu
Tipy redakce
- Strouhání zeleniny Po nastrouhání zeleniny, zejména cukety, ji nechte chvíli v misce s trochou soli, aby pustila vodu. Poté ji pořádně vymačkejte. Díky tomu nebudou muffiny moc vlhké a zůstanou křehké.
- Koření Kromě majoránky můžete použít i jiné bylinky. Skvěle se hodí tymián, oregano nebo rozmarýn. Pro pikantní chuť přidejte špetku chilli.
- Chuťová obměna Do těsta můžete přidat i další ingredience, jako jsou slanina, šunka, nebo třeba kukuřice. Skvěle se hodí i kousek fety nebo nivy, které dodají slanou chuť.
- Sýr Použijte sýr, který má výraznou chuť, ale dobře se roztaví. Ideální je eidam nebo gouda, ale skvěle chutná i s cheddarem.
- Skladování Upečené a vychladlé muffiny můžete uchovávat v uzavřené nádobě v lednici po dobu 2 až 3 dnů. Můžete je také zamrazit a před podáváním nechat rozmrazit a prohřát v troubě.

Jednoduché salámovo pizzové muffiny – exploze chutí na oslavy nebo silvestra

Slané sýrové buchtičky se šunkou: Slané pečivo s rychlou přípravou a skvělou chutí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková