Slaný plněný koláč je skvělá kombinace jednoduchých ingrediencí, kdy dohromady tvoří bohatou a lahodnou chuť. Chutná skvěle jako hlavní jídlo nebo sytá svačina. Rozhodně doporučuji tento koláč k nějaké zvláštní příležitosti nebo svátku, kdy se sejdete s rodinou a přáteli. Určitě vám ho velmi pochválí. Příprava je navíc relativně snadná a všichni si ho hned oblíbí. Zároveň je recept velmi dobře přizpůsobitelný a snadno si ho upravíte dle svých chutí a dostupnosti surovin.
Tento typ slaných koláčů pekli naši předkové již před mnoha sty lety. Brávali se je s sebou na pole a během práce si koláčem dodávali energii. Lépe se jim poté pracovalo a nemuseli se na oběd vracet zpět domů, takže ušetřili spoustu času.
Recept na plněný slaný koláč
Délka pečení v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
- 200 ml teplé vody
- 200 ml teplého mléka
- 1 lžíce cukru
- 8 g sušeného droždí
- 1 vejce
- 50 ml oleje
- 600 g mouky
- 1 lžička soli
- sýr Ricotta
- 200 g tvarohu
- nastrouhaný tvrdý sýr
- čerstvá petrželka
- 1 žloutek a 2 lžíce mléka na potření
- sezamová semínka
Postup přípravy
1. Do mísy nalejeme teplou vodu a mléko, přidáme cukr, droždí a metličkou promícháme.
2. Dám zakryté na teplé místo na 5 minut a poté promícháme a přidáme 1 vejce.
3. Přilejeme olej a metličkou dobře promícháme.
4. Dále prosejeme 400 g mouky a přidáme 1 lžičku soli. Vypracujeme těsto a přisypeme zbylých 200 g mouky.
5. Mouku zapracujeme a vznikne nám hladké nelepivé těsto, které na pomoučněné pracovní ploše ručně vypracujeme v bochník.
6. Tento bochník dáme do mísy a tu zakryjeme potravinářskou fólií.
7. Těsto takto dáme vykynout na teplé místo na 40 minut.
8. Poté těsto prohněteme a rozdělíme na 2 stejné části.
9. Z každé uděláme menší bochník, zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.
10. Na pomoučněné pracovní ploše jednu část těsta rozválíme na plát o velikosti cca plechu.
11. Těsto přesuneme na pečící papír a potřeme ho sýrem Ricotta a následně naneseme tvaroh.
12. Posypeme nastrouhaným sýrem a nasekanou hladkolistou petrželkou.
13. Druhou část těsta vyválíme úplně stejně a zakryjeme s ní první plát s náplní.
14. Kraje po celém obvodu umačkáme, aby se uzavřely a nic nevyteklo během pečení ven.
15. Pro zajímavější vzhled můžeme na povrch udělat obtisk mřížky z trouby.
16. Dáme si předehřát troubu na 180°C a v mističce si vyšleháme žloutek s 2 lžícemi mléka.
17. Žloutkovou směsí koláč potřeme, posypeme sezamem a dáme do předehřáté trouby na 20 – 25 minut.
Další chutné variace
Koláč si můžete čase zpestřit dalšími ingrediencemi, je velmi variabilní.
Přidejte do náplně další druhy sýrů, například plísňový nebo kozí. S uzeným sýrem bude koláč jistě také vynikající.
Další druhy čerstvých bylinek zvýrazní a obohatí koláč chutěmi. Skvělá je pažitka, bazalka nebo třeba tymián.
Do náplně se výborně hodí nakrájená zelenina v podobě špenátu, rajčat nebo cukety.