Slaný plněný koláč je skvělá kombinace jednoduchých ingrediencí, kdy dohromady tvoří bohatou a lahodnou chuť. Chutná skvěle jako hlavní jídlo nebo sytá svačina. Rozhodně doporučuji tento koláč k nějaké zvláštní příležitosti nebo svátku, kdy se sejdete s rodinou a přáteli. Určitě vám ho velmi pochválí. Příprava je navíc relativně snadná a všichni si ho hned oblíbí. Zároveň je recept velmi dobře přizpůsobitelný a snadno si ho upravíte dle svých chutí a dostupnosti surovin.

Tento typ slaných koláčů pekli naši předkové již před mnoha sty lety. Brávali se je s sebou na pole a během práce si koláčem dodávali energii. Lépe se jim poté pracovalo a nemuseli se na oběd vracet zpět domů, takže ušetřili spoustu času.

Recept na plněný slaný koláč

Délka pečení v troubě 25 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 200 ml teplé vody
  • 200 ml teplého mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 8 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 50 ml oleje
  • 600 g mouky
  • 1 lžička soli
  • sýr Ricotta
  • 200 g tvarohu
  • nastrouhaný tvrdý sýr
  • čerstvá petrželka
  • 1 žloutek a 2 lžíce mléka na potření
  • sezamová semínka

Postup přípravy

1. Do mísy nalejeme teplou vodu a mléko, přidáme cukr, droždí a metličkou promícháme.

Připravíme kvásek.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Připravíme kvásek.

2. Dám zakryté na teplé místo na 5 minut a poté promícháme a přidáme 1 vejce.

3. Přilejeme olej a metličkou dobře promícháme.

4. Dále prosejeme 400 g mouky a přidáme 1 lžičku soli. Vypracujeme těsto a přisypeme zbylých 200 g mouky.

5. Mouku zapracujeme a vznikne nám hladké nelepivé těsto, které na pomoučněné pracovní ploše ručně vypracujeme v bochník.

6. Tento bochník dáme do mísy a tu zakryjeme potravinářskou fólií.

7. Těsto takto dáme vykynout na teplé místo na 40 minut.

Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi,

8. Poté těsto prohněteme a rozdělíme na 2 stejné části.

9. Z každé uděláme menší bochník, zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.

Těsto rozdělíme na 2 části.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Těsto rozdělíme na 2 části.

10. Na pomoučněné pracovní ploše jednu část těsta rozválíme na plát o velikosti cca plechu.

11. Těsto přesuneme na pečící papír a potřeme ho sýrem Ricotta a následně naneseme tvaroh.

Posypeme tvarohem.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Posypeme tvarohem.

12. Posypeme nastrouhaným sýrem a nasekanou hladkolistou petrželkou.

Posypeme petrželkou.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Posypeme petrželkou.

13. Druhou část těsta vyválíme úplně stejně a zakryjeme s ní první plát s náplní.

14. Kraje po celém obvodu umačkáme, aby se uzavřely a nic nevyteklo během pečení ven.

15. Pro zajímavější vzhled můžeme na povrch udělat obtisk mřížky z trouby.

Obtiskneme mřížku.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Obtiskneme mřížku.

16. Dáme si předehřát troubu na 180°C a v mističce si vyšleháme žloutek s 2 lžícemi mléka.

17. Žloutkovou směsí koláč potřeme, posypeme sezamem a dáme do předehřáté trouby na 20 – 25 minut.

Nasypeme sezam.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Nasypeme sezam.
Slaný plněný koláč.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Slaný plněný koláč.

Další chutné variace

Koláč si můžete čase zpestřit dalšími ingrediencemi, je velmi variabilní.

Přidejte do náplně další druhy sýrů, například plísňový nebo kozí. S uzeným sýrem bude koláč jistě také vynikající.

Další druhy čerstvých bylinek zvýrazní a obohatí koláč chutěmi. Skvělá je pažitka, bazalka nebo třeba tymián.

Do náplně se výborně hodí nakrájená zelenina v podobě špenátu, rajčat nebo cukety.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest