Tento koláč originálně vykresluje variabilitu vaření. Zapečený koláč, který složíte z palačinek a s náplní ze zakysané smetany. Vše prokládané čerstvým zelím. Je nejen výjimečný chuťově, ale také svojí neobvyklou strukturou, kterou tvoří právě hlavně zelí. Zda použijete klasické bílé hlávkové zelí nebo pekingské zelí, není důležité. Výsledek dopadne velmi podobně. Tedy vždy chutně!

Neobvyklý palačinkový koláč se zelím je oblíbený zejména u milovníků slaných jídel. Jde o ideální recept na rodinné večeře, který je navíc nenáročný na suroviny. Dle mého názoru je hlávkové zelí nedoceněná zelenina, přitom její původ je trochu nejasný. Předpokládá se, že veškeré druhy zelí pocházely z jedné rostliny a díky různorodému šlechtění a pěstování v odlišných podmínkách vznikly nové odrůdy typu pekingské, čínské atd.

Recept na zelný koláč z palačinek

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 ks hlávkového zelí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 300 ml mléka
  • 5 vajec
  • 200 ml vody
  • 400 g mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžičky mletého černého pepře
  • ricotta

Postup přípravy

1. Omyté zelí nakrájíme na nudličky a v hrnci si rozehřejeme olivový olej s máslem.

2. Do hrnce přidáme nakrájené zelí a nadrobno nakrájenou cibuli.

Nakrájené zelí.
Zdroj obrázku: souspark, Nakrájené zelí.

3. K zelí nalejeme 100 ml mléka, přikryjeme a 15 minut dusíme.

4. Mezitím si v čisté míse rozšleháme osolená vejce a poté k nim přilejeme vodu a zbytek mléka.

5. Nyní promícháme jak vaječnou směs, tak zelí pod pokličkou, které po promíchání dále dusíme.

6. K vaječné směsi prosejeme mouku a vypracujeme hladké těsto.

7. Na rozpálené pánvi s olejem postupně z tohoto těsta usmažíme palačinky.

8. Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů a dusící se zelí dobře osolíme, opepříme a promícháme.

9. Každou hotovou palačinku potřeme Ricottou a na ni dáme vždy lžíci dušeného zelí.

Každou hotovou palačinku potřeme Ricottou a na ni dáme vždy lžíci dušeného zelí.
Zdroj obrázku: souspark, Každou hotovou palačinku potřeme Ricottou a na ni dáme vždy lžíci dušeného zelí.

10. Takto na sebe vrstvíme palačinky s náplní a vytvoříme z nich koláč.

Takto na sebe vrstvíme palačinky s náplní a vytvoříme z nich koláč.
Zdroj obrázku: souspark, Takto na sebe vrstvíme palačinky s náplní a vytvoříme z nich koláč.

11. V jiné míse smícháme vejce se zakysanou smetanou, mlékem, česnekem a mletým pepřem.

12. Koláč z palačinek přesuneme do zapékací mísy a zalejeme ho touto omáčkou ze zakysané smetany.

Koláč zalejeme připravenou omáčkou.
Zdroj obrázku: souspark, Koláč zalejeme připravenou omáčkou.

13. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut.

Sýr Ricotta

Ricotta je jemný a všestranný sýr, jehož název v překladu z italštiny znamená “znovu vařený”. Jeho výroba je totiž velmi specifická a vcelku náročná. Můžeme se setkat s Ricottou jak z kravského, tak z ovčího, kozího nebo i buvolího mléka. Ricotta se běžně používá v slaných i sladkých pokrmech. Je oblíbená zejména pro lehčí a dietnější varianty sladkých cheesecaků.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest