Máte rádi trochu pikantnosti a výrazné chutě? Pak zkuste cikánské řízky z kuřecího masa. S malou přípravou den předem vykouzlíte během pár minut výborný oběd či večeři. Pálivost marinády snadno ovlivníte množstvím přidaného chilli. Díky solamylu maso zůstane šťavnaté a řízky zakřupou při každém kousnutí. A nenechte se zmást názvem, nečeká vás žádná piplačka s trojobalem a hromada špinavých talířů, na vše potřebujete jen jednu misku a jedu pánev.
Maso zvolte podle vlastních chuťových preferencí. Někdo rád stehna, někdo zase prsa. My jsme použili prsa, ale stehenní řízky budou také výborné, o něco křehčí a šťavnatější. Abyste si opravdu pochutnali, doporučujeme dobře se připravit. To znamená, den předem maso naložit do jednoduché směsi, která je hotová raz dva. Následující den sklidíte ovoce, protože maso jen osmahnete na pánvi a máte hotovo. Už se nemůžete dočkat? Jdeme na to!
Recept na cikánské řízky
Doba přípravy: 20 minut
Doba smažení: 20 minut
Počet porcí: 2
Doporučená příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky, zeleninový salát.
Co potřebujeme
- 2 kuřecí prsa
- 5 lžic solamylu
- 5 lžic oleje
- 1 lžička pepře
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička chilli
- 2 lžičky vegetky
- 2 lžičky sojové omáčky
- 1 lžička soli
- 6 ks cibule na kolečka
- 5 vajec
Postup na cikánské řízečky
1. Maso umyjte, očistěte a nakrájejte na tenčí plátky.
2. Spolu se všemi ostatními ingrediencemi dejte maso do mísy nebo hrnce odpovídající velikosti a vše velmi dobře promíchejte (nebojte se použít ruce). Nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne.
3. Maso z lednice vyndejte pár minut před smažením, abyste ho na horkou pánev nedávali úplně studené.
4. Rozpalte pánev s několika lžícemi oleje a smažte z obou stran do zlatova.
Naše tipy
Pokud nestíháte přípravu den předem, nevadí. Čím déle maso leží v marinádě, tím lépe. Zkuste ho tam nechat alespoň jednu hodinu.
Vegetu lze nahradit jinou kořenící směsí nebo rozdrobenou půlkou kostky bujónu. Můžete si také namíchat vlastní směs – například z tymiánu, majoránky, rozmarýnu a soli, případně přidat i sušený česnek, cibuli a kořenovou zeleninu.

Cikánské řízečky z kuřecího masa: Smažení rarášci z masové směsi s cibulkou

Obzvláště šťavnaté řízečky díky domácí marinádě: Bílý jogurt a vhodná koření udělají divy
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková