Jsou případy, kdy si klasika oblékne nový kabát – a v tomto případě jde o kabát voňavý, hřejivý a zlatavý. Zapečením řízků pod zlatavou sýrovo-bramborovou peřinou dosáhneme poctivý pokrm, který propojuje šťavnatost masa s jemností nastrouhaných zapečených brambor a rozpečeným zlatavým sýrem.

Jídlo je jako stvořené pro rodinný nedělní oběd, kdy se z trouby line vůně, která láká i kolemjdoucí. Ať použijete vepřové, kuřecí nebo krůtí maso, výsledek bude vždycky stejně lákavý a hlavně neodolatelně domácí, sytý a vydatný. Pokrm lze připravit i do zapékací misky jako kastrolovou verzi a porcovat jako nákyp – ideální řešení, pokud vaříte pro více lidí nebo chcete mít jídlo připravené předem.

Recept na Zapečené řízky pod sýrovo-bramborovou peřinou

Ingredience potřebné na přípravu zapečeného masa

  • 3 ks řízků kuřecích, vepřových, nebo krůtích
  • 1 cibule
  • 1 velká uvařená brambora (nebo 2 menší)
  • 4 lžíce majonézy nebo zakysané smetany
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř dle chuti
  • 100 g tvrdého strouhaného sýra

Postup přípravy řízků

1. Řízky naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran a cibuli i rajčata nakrájíme na tlustší plátky.

2. Na plech vystlaný učícím papírem ukládáme vždycky 2 plátky cibule, jeden plátek masa potřeného hořčicí a 2 plátky rajčat.

3. Rajčata potřeme prolisovaným česnekem a osolíme.

Maso potřeme hořčicí a poklademe plátky rajčat, osolíme a potřeme česnekem.
Zdroj: Cooky.cz, Maso potřeme hořčicí a poklademe plátky rajčat, osolíme a potřeme česnekem.

4. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Na každou porci navrstvíme kopeček brambor.

Obrázek k receptu na zapečené vepřové Champvallon

Zapečené vepřové s bramborami Champvallon: Recept, který svádí krále

5. Potřeme majonézou nebo zakysanou smetanou a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 40 minut.

Potřeme majonézou a pečeme v troubě.
Zdroj: Cooky.cz, Potřeme majonézou a pečeme v troubě.

6. 5 minut před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem a dáme dopéct do trouby, aby sýr roztál.

Tipy

  • Do strouhaných brambor můžeme přidat nastrouhanou mrkev nebo celer pro bohatou chuť.
  • Pokrm skvěle chutná s kyselou okurkou nebo se salátem ze zeleniny a kysané smetany.
Obrázek k receptu: Syté, voňavé a zdravé: Vrstvené vepřové se salátem

Geniální zapečené vepřové maso z 1 plechu! Stačí smíchat pár levných surovin a jen se dívat do trouby

Obrázek k receptu: Mleté maso jak ho neznáte: Jednoduše a rychle, lepší než pizza!

Zapomenutý recept z bufetu: Zapečené chlebíčky s mletým masem, které zmizí ze stolu rychlostí blesku

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest