Jsou případy, kdy si klasika oblékne nový kabát – a v tomto případě jde o kabát voňavý, hřejivý a zlatavý. Zapečením řízků pod zlatavou sýrovo-bramborovou peřinou dosáhneme poctivý pokrm, který propojuje šťavnatost masa s jemností nastrouhaných zapečených brambor a rozpečeným zlatavým sýrem.
Jídlo je jako stvořené pro rodinný nedělní oběd, kdy se z trouby line vůně, která láká i kolemjdoucí. Ať použijete vepřové, kuřecí nebo krůtí maso, výsledek bude vždycky stejně lákavý a hlavně neodolatelně domácí, sytý a vydatný. Pokrm lze připravit i do zapékací misky jako kastrolovou verzi a porcovat jako nákyp – ideální řešení, pokud vaříte pro více lidí nebo chcete mít jídlo připravené předem.
Recept na Zapečené řízky pod sýrovo-bramborovou peřinou
Ingredience potřebné na přípravu zapečeného masa
- 3 ks řízků kuřecích, vepřových, nebo krůtích
- 1 cibule
- 1 velká uvařená brambora (nebo 2 menší)
- 4 lžíce majonézy nebo zakysané smetany
- 2 lžičky hořčice
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
- 100 g tvrdého strouhaného sýra
Postup přípravy řízků
1. Řízky naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran a cibuli i rajčata nakrájíme na tlustší plátky.
2. Na plech vystlaný učícím papírem ukládáme vždycky 2 plátky cibule, jeden plátek masa potřeného hořčicí a 2 plátky rajčat.
3. Rajčata potřeme prolisovaným česnekem a osolíme.
4. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Na každou porci navrstvíme kopeček brambor.

Zapečené vepřové s bramborami Champvallon: Recept, který svádí krále
5. Potřeme majonézou nebo zakysanou smetanou a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 40 minut.
6. 5 minut před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem a dáme dopéct do trouby, aby sýr roztál.
Tipy
- Do strouhaných brambor můžeme přidat nastrouhanou mrkev nebo celer pro bohatou chuť.
- Pokrm skvěle chutná s kyselou okurkou nebo se salátem ze zeleniny a kysané smetany.

Geniální zapečené vepřové maso z 1 plechu! Stačí smíchat pár levných surovin a jen se dívat do trouby

Zapomenutý recept z bufetu: Zapečené chlebíčky s mletým masem, které zmizí ze stolu rychlostí blesku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková