Toto oblíbené sladké jídlo je na mém každoročním seznamu v období dozrávání švestek. Švestkové knedlíky v bramborovém těstíčku posypané tvarohem nebo opečenou strouhankou, moučkovým cukrem a zalité máslem. Je to moje synonymum pro dokonalé sladké jídlo. Každý je má rád jinak, ale podstata zůstává stejná. Neznám žádné děti, které by tyto švestkové knedlíky odmítly. Takže pokud jste na trzích narazili na pěkné švestky, nebo vám dozrávají na stromech, ani chvíli neváhejte, lepší čas už nebude. A připravte si jich dostatek, děti se rády předhání, kdo jich snědl více! Tak se pusťte do receptu.

Já si tyto švestkové knedlíky navíc připravuji tak, že švestky nejprve obalím ve směsi kakaa a moučkového cukru. Když jsou knedlíky uvařené, obalím je v cukrové strouhance. Je to prostě lahoda.

Recept na švestkové knedlíky z bramborového těsta

Obrázek receptu na švestkové knedlíky z bramborového těsta.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Recept na švestkové knedlíky z bramborového těsta.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg brambor
  • 350 g hladké mouky
  • špetka soli
  • švestky
  • kakao
  • moučkový cukr
  • 300 g strouhanky
  • 100 g křišťálového cukru
  • 50 ml oleje
  • máslo

Postup přípravy

1. Brambory si oloupeme, nakrájíme, uvaříme a scedíme.

2. Uvařené brambory dáme do misky a rozšťoucháme se špetkou soli a hladkou moukou.

Uvařené brambory dáme do misky a rozšťoucháme.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Uvařené brambory dáme do misky a rozšťoucháme.

3. Ručně vypracujeme hladké a nelepivé těsto a vypeckujeme si švestky.

Ručně vypracujeme hladké a nelepivé těsto.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Ručně vypracujeme hladké a nelepivé těsto.

4. Do hlubokého talíře si nasypeme moučkový cukr, kakao a promícháme.

5. Do této suché směsi vložíme švestky a dobře je v ní obalíme.

Do této suché směsi vložíme švestky a dobře je v ní obalíme.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Do této suché směsi vložíme švestky a dobře je v ní obalíme.

6. Bramborové těsto si rozválíme na pomoučněné pracovní ploše na velký plát a nakrájíme si ho na čtverečky o velikosti cca 10 x 10 cm, nebo tak velké, abychom do nich zabalili švestky.

7. Na každý čtvereček položíme doprostřed obalenou švestku a rohy čtverečku spojíme k sobě. Vytvarujeme kouli.

Na každý čtvereček položíme doprostřed obalenou švestku.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Na každý čtvereček položíme doprostřed obalenou švestku.

8. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a poté do ni vkládáme knedlíky.

9. Knedlíky vaříme 10 minut po tom, co vyplavou na hladinu.

Knedlíky vaříme 10 minut po tom, co vyplavou na hladinu.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Knedlíky vaříme 10 minut po tom, co vyplavou na hladinu.

10. V pánvi si rozpálíme 50 ml oleje a přisypeme k němu strouhanku, kterou pomalu orestujeme do hněda za stálého míchání.

11. Poté ke strouhance přisypeme 100 g moučkového cukru a dobře zamícháme.

12. Knedlíky ve strouhance s cukrem obalíme a podáváme je zalité rozpuštěným máslem.

Knedlíky ve strouhance s cukrem obalíme.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Knedlíky ve strouhance s cukrem obalíme.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Švestkové knedlíky z bramborového těsta.

Tradice švestkových knedlíků

Švestkové knedlíky jsou součástí nejen české, ale obecně středoevropské lidové kuchyně již mnoho let. Lidová kuchyně se rozvíjela zejména v chudších oblastech, kde byli lidé závislí na tom, co si vypěstovali. V minulosti byly brambory jednou z nedůležitějších potravin, proto hojně vznikaly různé recept právě z této suroviny.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest