Toto oblíbené sladké jídlo je na mém každoročním seznamu v období dozrávání švestek. Švestkové knedlíky v bramborovém těstíčku posypané tvarohem nebo opečenou strouhankou, moučkovým cukrem a zalité máslem. Je to moje synonymum pro dokonalé sladké jídlo. Každý je má rád jinak, ale podstata zůstává stejná. Neznám žádné děti, které by tyto švestkové knedlíky odmítly. Takže pokud jste na trzích narazili na pěkné švestky, nebo vám dozrávají na stromech, ani chvíli neváhejte, lepší čas už nebude. A připravte si jich dostatek, děti se rády předhání, kdo jich snědl více! Tak se pusťte do receptu.
Já si tyto švestkové knedlíky navíc připravuji tak, že švestky nejprve obalím ve směsi kakaa a moučkového cukru. Když jsou knedlíky uvařené, obalím je v cukrové strouhance. Je to prostě lahoda.
Recept na švestkové knedlíky z bramborového těsta
Ingredience pro přípravu
- 1 kg brambor
- 350 g hladké mouky
- špetka soli
- švestky
- kakao
- moučkový cukr
- 300 g strouhanky
- 100 g křišťálového cukru
- 50 ml oleje
- máslo
Postup přípravy
1. Brambory si oloupeme, nakrájíme, uvaříme a scedíme.
2. Uvařené brambory dáme do misky a rozšťoucháme se špetkou soli a hladkou moukou.
3. Ručně vypracujeme hladké a nelepivé těsto a vypeckujeme si švestky.
4. Do hlubokého talíře si nasypeme moučkový cukr, kakao a promícháme.
5. Do této suché směsi vložíme švestky a dobře je v ní obalíme.
6. Bramborové těsto si rozválíme na pomoučněné pracovní ploše na velký plát a nakrájíme si ho na čtverečky o velikosti cca 10 x 10 cm, nebo tak velké, abychom do nich zabalili švestky.
7. Na každý čtvereček položíme doprostřed obalenou švestku a rohy čtverečku spojíme k sobě. Vytvarujeme kouli.
8. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a poté do ni vkládáme knedlíky.
9. Knedlíky vaříme 10 minut po tom, co vyplavou na hladinu.
10. V pánvi si rozpálíme 50 ml oleje a přisypeme k němu strouhanku, kterou pomalu orestujeme do hněda za stálého míchání.
11. Poté ke strouhance přisypeme 100 g moučkového cukru a dobře zamícháme.
12. Knedlíky ve strouhance s cukrem obalíme a podáváme je zalité rozpuštěným máslem.
Tradice švestkových knedlíků
Švestkové knedlíky jsou součástí nejen české, ale obecně středoevropské lidové kuchyně již mnoho let. Lidová kuchyně se rozvíjela zejména v chudších oblastech, kde byli lidé závislí na tom, co si vypěstovali. V minulosti byly brambory jednou z nedůležitějších potravin, proto hojně vznikaly různé recept právě z této suroviny.