Na první pohled vypadají skromně. Skoro jako langoše, ale ve skutečnosti jsou lepší. Jen pár základních surovin, pár minut na přípravu a rychlé opečení na pánvi. A přesto v sobě skrývají překvapivé bohatství chutí, které si zamilujete už při prvním soustu. Nejsou to jen obyčejné slané lívanečky. Jsou to placičky se schopností přizpůsobit se každé příležitosti. Jak rychlé večeři, tak pikniku nebo občerstvení všeho druhu.
Na rozdíl od klasických langošů, bramboráků nebo karbanátků nejsou tyto placičky těžké ani mastné. Naopak jim tvaroh propůjčuje lehkou strukturu a česnek zastává pikantní prvek. Jelikož je v Česku tvaroh běžná součást kuchyně, jistě vás jeho použití v těstu, i když slaném, nepřekvapí. Těsto na placky je samo o sobě velmi jednoduché, budete potřebovat jen 5 surovin. Po usmažení a okapání oleje si připravíme na povrch směs z kysané smetany, soli a pepře, česneku podle chuti, strouhaného sýra a může být mletá paprika a pažitka.
Recept na tvarohové placičky s česnekem
Ingredience pro přípravu
Ingredience na placičky:
- 250 g tučného tvarohu z vaničky
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 vejce
- olej na smažení
Na směs z kysané smetany:
- zakysaná smetana
- sůl a pepř
- česnek dle chuti
- strouhaný sýr
- mletá červená paprika
- pažitka
Postup přípravy tvarohového těsta na placky
1. Vše dáme do mísy, promícháme a necháme asi 10 minut odpočívat.
2. Pak těsto rozdělíme na 8 stejných dílků a vytvoříme placičky.
3. Usmažíme na oleji a necháme na ubrousku okapat.
Příprava směsi na povrch placiček z kysané smetany a česneku
1. Kysanku smícháme se solí a pepřem.
2. Přidáme prolisovaný česnek a potřeme placičky.
3. Posypeme sýrem, paprikou a pažitkou.
Malá zajímavost na závěr
V některých regionech Česka a Slovenska se podobné placičky připravovaly už v 19. století. Tehdy sloužily jako rychlá náhrada chleba nebo hlavní jídlo v chudších domácnostech. Přesto byly ceněny pro svou výživnost a hlavně také trvanlivost.

Tvarohové placičky se zakysanou smetanou a marmeládou

Maďarské langoše s česnekem, kečupem a strouhaným sýrem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI