Znáte ji ze školní jídelny i z domova. Vepřová játra v omáčce někdo miloval a miluje dodnes a někdo je nemůže ani cítit. Jistou alternativu nabízejí kuřecí játra, která někteří vzali na milost. Ti, kdo játra jedí, podporují své zdraví a imunitu náloží železa, kyseliny listové a vitamínu A. A to se hodí hlavně v zimě, kdy nás pronásledují viry na každém kroku.

Játrová omáčka s kousky dušených jater je typické domácí jídlo, případně hotovka z hospody, která navozuje náladu starých zlatých časů. Osobně játra jím na všechny možné způsoby, ale játrová omáčka mě vždy zahřeje u srdíčka tak nějak víc než jiné úpravy. Pro výraznější chuť můžete do receptu přidat trochu worcesteru nebo mleté červené papriky, která dodá i barvu. Omáčka se dá servírovat s knedlíkem, já ji podávám s rýží. A pozor – žádná pytlíkovka, ale výborná jasmínová rýže. Pod receptem na omáčku dám tip, jak ji jednoduše uvařit v hrnci.

Recept na játrovou omáčku z vepřových/kuřecích jater

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

  • 400 g vepřových jater (nejlépe čerstvých)
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru (ideálně hovězího nebo zeleninového)
  • sůl podle chuti
  • 1/2 lžičky kmínu

Postup přípravy játrové omáčky

1. Játra dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky.

2. V hrnci rozpálíme sádlo nebo olej a na něm zvolna osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky dozlatova.

3. K hnědnoucí cibuli přidáme játra a zesílíme plamen, aby se poměrně rychle orestovala.

4. Podlijeme vývarem, přidáme kmín a dusíme do změknutí jater.

5. Když se blíží čas, že budou játra hotová, zahustíme omáčku moukou rozmíchanou ve studené vodě, kterou do hrnce nalijeme přes sítko a stále mícháme. Osolíme a necháme 10 minut vařit.

6. Poté dochutíme solí, pepřem, případně worcesterem.

Jak na skvělou jasmínovou rýži

  1. Jak jsem říkala, jasmínová rýže játrovou omáčku perfektně doplní. Obyčejná rýže ze sáčku podtrhuje dojem socialistické jídelny, ale jasmínová dodá moderní svěžest.
  2. Jasmínovou rýži dobře propláchněte a nechte okapat. Ve větším hrnci rozpalte lžíci oleje a okapanou rýži na něm zprudka osmahněte.
  3. Zalijte horkou vodou tak, aby hladina vody byla asi 1 cm nad rýží. Osolte, promíchejte a zakryjte poklicí.
  4. Vařte na mírném plameni 15 minut, a za žádných okolností neodkrývejte pokličku dříve.
  5. Po 15 minutách vypněte a máte hotovo.
Recept na hovězí srdce na smetaně

Tradice, ale ne pro každého: Hovězí srdce na smetaně si možná nedá každý, ale pro jeho milovníky je to čistá lahoda

Obalovaná jatýrka v Americe a smažená dozlatova.

Obalovaná kuřecí jatýrka v Americe: To aby nepukala na pánvičce. Servíruji s bramborem, tatarkou a míchaným kompotem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest