Znáte ji ze školní jídelny i z domova. Vepřová játra v omáčce někdo miloval a miluje dodnes a někdo je nemůže ani cítit. Jistou alternativu nabízejí kuřecí játra, která někteří vzali na milost. Ti, kdo játra jedí, podporují své zdraví a imunitu náloží železa, kyseliny listové a vitamínu A. A to se hodí hlavně v zimě, kdy nás pronásledují viry na každém kroku.
Játrová omáčka s kousky dušených jater je typické domácí jídlo, případně hotovka z hospody, která navozuje náladu starých zlatých časů. Osobně játra jím na všechny možné způsoby, ale játrová omáčka mě vždy zahřeje u srdíčka tak nějak víc než jiné úpravy. Pro výraznější chuť můžete do receptu přidat trochu worcesteru nebo mleté červené papriky, která dodá i barvu. Omáčka se dá servírovat s knedlíkem, já ji podávám s rýží. A pozor – žádná pytlíkovka, ale výborná jasmínová rýže. Pod receptem na omáčku dám tip, jak ji jednoduše uvařit v hrnci.
Recept na játrovou omáčku z vepřových/kuřecích jater
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 400 g vepřových jater (nejlépe čerstvých)
- 1 větší cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru (ideálně hovězího nebo zeleninového)
- sůl podle chuti
- 1/2 lžičky kmínu
Postup přípravy játrové omáčky
1. Játra dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
2. V hrnci rozpálíme sádlo nebo olej a na něm zvolna osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky dozlatova.
3. K hnědnoucí cibuli přidáme játra a zesílíme plamen, aby se poměrně rychle orestovala.
4. Podlijeme vývarem, přidáme kmín a dusíme do změknutí jater.
5. Když se blíží čas, že budou játra hotová, zahustíme omáčku moukou rozmíchanou ve studené vodě, kterou do hrnce nalijeme přes sítko a stále mícháme. Osolíme a necháme 10 minut vařit.
6. Poté dochutíme solí, pepřem, případně worcesterem.
Jak na skvělou jasmínovou rýži
- Jak jsem říkala, jasmínová rýže játrovou omáčku perfektně doplní. Obyčejná rýže ze sáčku podtrhuje dojem socialistické jídelny, ale jasmínová dodá moderní svěžest.
- Jasmínovou rýži dobře propláchněte a nechte okapat. Ve větším hrnci rozpalte lžíci oleje a okapanou rýži na něm zprudka osmahněte.
- Zalijte horkou vodou tak, aby hladina vody byla asi 1 cm nad rýží. Osolte, promíchejte a zakryjte poklicí.
- Vařte na mírném plameni 15 minut, a za žádných okolností neodkrývejte pokličku dříve.
- Po 15 minutách vypněte a máte hotovo.
Tradice, ale ne pro každého: Hovězí srdce na smetaně si možná nedá každý, ale pro jeho milovníky je to čistá lahoda
Obalovaná kuřecí jatýrka v Americe: To aby nepukala na pánvičce. Servíruji s bramborem, tatarkou a míchaným kompotem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková