Máte doma jen kousek vepřového a pár brambor? V tom případě jste na správné cestě. Když se řekne brambory a maso, nemusí se vůbec jednat o nudné „uho“ s mdlými bramborami. Můžete stvořit velmi lákavé jídlo, které voní a křupe. Potřebujete jen pár dalších ingrediencí, které doma určitě máte a jestli ne, v nejbližší večerce je jistě najdete.
Kdybyste náhodou neměli ani to vepřové, ale třeba krůtí nebo kuřecí, nevadí, i tak je tento recept pro vás dosažitelný. Než se pustíme do samotného receptu, dovolím si ještě dvě malá upozornění:
1/ Maso smažte zprudka, rychle a krátce. Dlouhé a pomalé smažení z něj vyžene všechnu šťávu, ztuhne a výsledek vůbec nebude takový, jaký si přejete.
2/ Česnek má sklon při smažení zhořknout a tím zkazí celý výsledek. Smažte ho proto jen velmi krátce.
Aby bylo celé jídlo dokonalé, doplňte ho lehkým zeleninovým salátem (z listového salátu, rajčat, okurek, paprik atd., zkrátka, co dům dá).
Recept na vepřové nudličky na cibuli a česneku
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 500 g vepřových nudliček (např. plec nebo kýta)
- 2–3 lžíce sádla
- 1–2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce Solamylu (kukuřičný škrob)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 150 ml vývaru nebo vody (pokud použijeme vodu, přidáme jednu bujónovou kostku)
- 1/2 lžičky grilovacího koření (nebo směsi dle chuti)
- 20 g másla
Postup přípravy vepřových nudliček na česneku a cibuli
1. Maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Promícháme se solamylem, solí a pepřem.
2. Cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky.
3. Na pánvi rozpálíme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme maso a také zprudka osmažíme dozlatova. Ke konci smažení přidáme česnek, aby získal také lehce zlatou barvu, ale nezhořkl.
4. Podlijeme vývarem nebo vodou a přidáme bujónovou kostku. Necháme 15–20 minut dusit doměkka.
5. Ve skleničce smícháme trochu Solamylu s vodou, přilijeme k omáčce a necháme provařit, aby zhoustla. Po odstavení z plotýnky vmícháme kousek másla pro zjemnění a krémovější strukturu.
Recept na bramborové dukátky
Co potřebujeme
- 600 g brambor
- sůl, pepř a olivový olej
Postup přípravy bramborových dukátků
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké, stejně silné plátky.
2. Promícháme s olejem, solí a pepřem.
3. Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 minut a kontrolujeme, aby se nespálily.

Čína po česku: vepřové nudličky se zeleninou v pikantní omáčce
