Tentokrát si upečeme jídlo, které nejen skvěle chutná, ale také krásně vypadá. Maso s bramborami z jednoho pekáče, avšak velmi důmyslně připravené. Jak se říká, jí se i očima a tento recept toho jasně využívá. Maso i brambory se před pečením částečně rozkrájí, aby se chuť omáčky a marinády dostala do každého jejich kousku.
S přípravou masa doporučují začít den předem, protože se marinuje a je vždy lepší ho marinovat přes noc, než pak narychlo tentýž den. Brambory můžete krátce vcelku předvařit, abyste měli jistotu, že se dobře propečou a budou měkké. Jestli použijete kotletu přesně podle receptu nebo zvolíte jiné maso – kýtu nebo krkovici, je čistě na vás. Suroviny v receptu jsou rozpočítané na jeden kilogram masa, pokud budete mít jinou gramáž, upravte i množství ostatních ingrediencí v odpovídajícím poměru.
Recept na vepřový vějíř z kotlety s bramborami z jednoho pekáče
Doba přípravy: 2–3 hodiny aktivní práce a pečení + marinování přes noc
Co potřebujeme
Na maso
- 1 kg vepřová kotleta s kostí
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky soli
- dle chuti mletý černý pepř
- 1 lžička koření na maso
- 1 lžička adžika pasty (volitelné)
- 2 lžíce kečupu
- 50 ml sójové omáčky
Na omáčku a brambory
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl dle chuti
- 700 g brambor
- koření na brambory dle chuti
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy vepřového vějíře z kotlety s bramborami z jednoho pekáče
1. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek prolisujeme, smícháme s kořením na maso, pepřem, adžikou, kečupem a sojovou omáčkou. Ochutnáme, jak moc je směs slaná a případně dosolíme. Sojová omáčka obsahuje sůl, proto naše chuť poslouží jako nejlepší vodítko. Vše dobře promícháme, vznikne pasta na marinování masa.
2. Maso očistíme a nakrájíme tak, že od sebe oddělíme jednotlivé plátky, ale na jednom kraji je necháme spojené, aby se maso dalo rozevřít do vějíře, jaký vidíte na obrázku.
3. Maso potřeme po celé ploše marinádou, včetně řezů, a necháme v míse pod fólií marinovat přes noc v lednici.
4. Druhý den smícháme omáčku ze zakysané smetany, obou hořčic a soli.
5. Brambory oloupeme a rozkrájíme podélně a svisle z jedné strany tak, abychom je neprokrojili úplně dolů a vznikl z nich tvar ježka. V míse je pak promícháme s olejem, solí a kořením.
6. Maso rozevřeme v pekáči do vějíře, kolem naskládáme brambory a mezi maso a brambory nalijeme omáčku ze smetany a hořčice.
7. Pečeme zakryté alobalem v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 1,5 hodiny. Na posledních asi 15 minut alobal sundáme a pečeme odkryté, aby vznikla zlatavá krusta.
Podáváme s lehkým zeleninovým salátem.
Adžika a koření
Adžika je pikantní pasta na marinování masa z oblasti Kavkazu. Skládá se nejčastěji z červené chilli papričky nebo sladké papriky, česneku, koriandru, kopru, soli a někdy v ní najdete i vlašské ořechy. Její použití v receptu není podmínkou. Pokud stojíte o pikantní chuť, obstojí i jiná pasta z pálivých paprik nebo chilli vločky.
Koření na maso můžete koupit buď hotové, nebo si sami namíchat vlastní z drceného kmínu, sušeného česneku a cibule, papriky a bylinek, jako tymián, rozmarýn nebo oregano. Na brambory použijeme to samé nebo jakoukoli grilovací směs na zeleninu.

Lahodné vepřové kotlety s gratinovanými bramborami z jednoho pekáče
