Tradiční české svatební koláčky peču při slavnostnějších příležitostech, když si chci s něčím opravdu vyhrát. Občas se stane, že se na mě někdo obrátí, abych mu je upekla přímo na svatbu. To mívám pak trochu trému, aby dopadly dobře. S tímto receptem po babičce se mi naštěstí zatím povedly pokaždé, proto se o něj chci s vámi podělit. Kouzelné malé koláče s různými náplněmi zmizí ze stolu většinou jako první. Tohle pečení je ale docela šichta 🙂 Z 1 kg mouky, které uvádím v receptu, vytvoříte cca 200 malých koláčků nebo 100 větších. Množství si můžete vydělit, nebo naopak vynásobit podle potřeby.

Nejpracnější na receptu není ani zdaleka samotné těsto. To vám totiž robot uhněte za pár minut. V případě, že robota nemáte, zvládnete to i sami. Daleko pracnější je pak porcování těsta, válení kuliček, tvoření náplní a samotné zdobení. Na to si vyhraďte více času, jestliže chcete, aby koláčky i krásně vypadaly. Těsto se nenechává kynout předem, ale až na plechu, kde první kusy stihnou vykynout dřív, než dodělám ty poslední. V úvodu se zaměříme jen na těsto, recepty na tři nejběžnější náplně najdete v receptu na tradiční náplně do koláčů.

Recept na těsto na svatební koláčky

Doba přípravy: 2 hodiny (těsto + zdobení koláčků, bez přípravy náplní)

Co potřebujeme

  • 1 kg hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 300 ml oleje (nejlépe řepkový – neutrální chuť)
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g čerstvého droždí
  • 500 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření okrajů

Postup přípravy těsta na svatební koláčky

1. Mouku prosejeme, aby byla nadýchanější a bez hrudek.

2. Do mouky vmícháme postupně veškeré ingredience.

3. Buď necháme těsto zpracovat robotem nebo se do něj dáme ručně. Ruční hnětení bude trvat alespoň 10–15 minut, než se vše správně propojí.

4. Těsto rozdělíme na 10 stejných částí, ze kterých vyválíme válečky. Ty postupně nakrájíme na stejně velké kousky a vytvarujeme kuličky o něco větší než třešně.

5. Kuličky rozmístíme na plech a než se dostaneme k posledním, ty první už jsou většinou dvojnásobné.

6. Kuličky rukou zploštíme a doprostřed vymáčkneme důlek, do kterého umístíme náplň. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.

7. Koláčky pečeme v předehřáté troubě na 240 °C asi 6 minut. Je to fofr, takže je dobré mít opravdu všechny plechy připravené předem.

Obrázek receptu na Nekynuté svatební koláče ve velkém stylu: rychlejší, než tradiční, ale s chutí jako z babiččina svatebního košíku

Hromady jemných koláčků za pár hodin? S tímto receptem na nekynuté svatební koláčky to zvládnete snadno.

Obrázek receptu na Tichou radost na svatební stůl: křehké a máslové svatební koláčky bez kynutí

Máslové svatební koláčky bez kynutí: Malé radosti pro velké chvíle, když není čas na kynutí těsta

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest