Naši předci dobře věděli, že vyhodit jídlo je hřích. Proto se naučili při zabijačce zpracovávat kompletně celé prase. A dělali to mistrně! Sulc nebo také huspenina a někdy i aspik je toho jasným důkazem. Sulc pro mě symbolizuje nádhernou retro kuchyni, ve které se neplýtvá a vše se jí pěkně čisté, poctivé a domácí. Tento přístup k jídlu se mnou silně rezonuje, a proto mám k sulcu jakýsi nostalgický vztah. A kromě toho, že mi připadá jako naprosto geniální v oblasti zpracování surovin, mi také tento tradiční zabíjačkový pokrm moc chutná 🙂

Naše děti mou lásku k sulcu nesdílí a co jsem vypozorovala, nejsou samy. Ne každý má huspeninu rád. Proto je u nás sulc kontroverzní téma. S manželem si ho ale rádi dopřáváme a dětem k tomu říkáme alespoň tolik, že je to velmi zdravé jídlo bohaté na kolagen a bílkoviny, že podporuje zdraví kloubů a že si ho dáme radši, než abychom denně zobali předražené doplňky stravy. A tomu, co říkám, také věřím. Protože ale sulc obsahuje také nějaký ten tuk, a nemusí ho být zrovna málo, doplňujeme ho zeleninou, abychom tučnost vyvážili. Co vám budu povídat, za zeleninou se v tomto případě dá považovat i nakrájená cibule. A sulc s cibulí a octem, to je panečku večeře!

Recept na domácí sulc z vepřových kůží

Doba přípravy: 3 hodiny + chladnutí 12 hodin

Co potřebujeme

  • 1 ks vepřové koleno (cca 1,5–2 kg, včetně kostí a kůže)
  • 1 kg vepřových kůží
  • 2 ks cibule (do vývaru)
  • 1 ks cibule syrová (na dochucení)
  • 2 lžičky soli (podle chuti)
  • 1 lžička mletého pepře
  • Ocet (dle chuti, cca 2–4 lžíce)
  • 3–4 litry vody

Postup přípravy domácího sulcu neboli huspeniny

1. Do papiňáku dáme vařit celé koleno s cibulí, solí a pepřem. Vaříme asi 1,5 hodiny do změknutí.

2. Ve druhém hrnci vaříme vepřové kůže také s cibulí, solí a pepřem asi 1 hodinu.

3. Z kolene obereme maso. Maso i uvařenou kůži necháme trochu vychladnout a když už nejsou horké, ale jen teplé, nameleme je.

4. Dochutíme octem, nadrobno nakrájenou nebo namletou cibulí, solí a pepřem. S mletou cibulí postupujte s citem, dochucuje silně a nemusí sednout každému.

5. Spolu s vývarem nalijeme do sklenic nebo nádob, ve kterých necháme ztuhnout v lednici asi 12 hodin.

Vychytávky k sulcu

  • Místo kolena můžete použít také vepřovou hlavu nebo nožičky.
  • Do vývaru můžete přidat několik kuliček nového koření a bobkový list.
  • Do sulcu se někdy pro líbivější vzhled přidává také vařená mrkev nebo hrášek. Jako dekorace poslouží také nakrájené vejce.
  • Sklenice na sulc nezapomeňte sterilizovat v troubě na 100–120 °C po dobu 10–15 minut.
  • Vývar musí být opravdu silný a kolagenní, aby sulc dobře ztuhnul.
Obrázek receptu na domácí sulc s houbami.

Prima chuťovka v podobě domácího sulcu s houbami, zeleninou, česnekem a kořením

Obrázek receptu na Koleno na chleba - poctivá masová pomazánka s pikantním křenem

Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest