Naši předci dobře věděli, že vyhodit jídlo je hřích. Proto se naučili při zabijačce zpracovávat kompletně celé prase. A dělali to mistrně! Sulc nebo také huspenina a někdy i aspik je toho jasným důkazem. Sulc pro mě symbolizuje nádhernou retro kuchyni, ve které se neplýtvá a vše se jí pěkně čisté, poctivé a domácí. Tento přístup k jídlu se mnou silně rezonuje, a proto mám k sulcu jakýsi nostalgický vztah. A kromě toho, že mi připadá jako naprosto geniální v oblasti zpracování surovin, mi také tento tradiční zabíjačkový pokrm moc chutná 🙂
Naše děti mou lásku k sulcu nesdílí a co jsem vypozorovala, nejsou samy. Ne každý má huspeninu rád. Proto je u nás sulc kontroverzní téma. S manželem si ho ale rádi dopřáváme a dětem k tomu říkáme alespoň tolik, že je to velmi zdravé jídlo bohaté na kolagen a bílkoviny, že podporuje zdraví kloubů a že si ho dáme radši, než abychom denně zobali předražené doplňky stravy. A tomu, co říkám, také věřím. Protože ale sulc obsahuje také nějaký ten tuk, a nemusí ho být zrovna málo, doplňujeme ho zeleninou, abychom tučnost vyvážili. Co vám budu povídat, za zeleninou se v tomto případě dá považovat i nakrájená cibule. A sulc s cibulí a octem, to je panečku večeře!
Recept na domácí sulc z vepřových kůží
Doba přípravy: 3 hodiny + chladnutí 12 hodin
Co potřebujeme
- 1 ks vepřové koleno (cca 1,5–2 kg, včetně kostí a kůže)
- 1 kg vepřových kůží
- 2 ks cibule (do vývaru)
- 1 ks cibule syrová (na dochucení)
- 2 lžičky soli (podle chuti)
- 1 lžička mletého pepře
- Ocet (dle chuti, cca 2–4 lžíce)
- 3–4 litry vody
Postup přípravy domácího sulcu neboli huspeniny
1. Do papiňáku dáme vařit celé koleno s cibulí, solí a pepřem. Vaříme asi 1,5 hodiny do změknutí.
2. Ve druhém hrnci vaříme vepřové kůže také s cibulí, solí a pepřem asi 1 hodinu.
3. Z kolene obereme maso. Maso i uvařenou kůži necháme trochu vychladnout a když už nejsou horké, ale jen teplé, nameleme je.
4. Dochutíme octem, nadrobno nakrájenou nebo namletou cibulí, solí a pepřem. S mletou cibulí postupujte s citem, dochucuje silně a nemusí sednout každému.
5. Spolu s vývarem nalijeme do sklenic nebo nádob, ve kterých necháme ztuhnout v lednici asi 12 hodin.
Vychytávky k sulcu
- Místo kolena můžete použít také vepřovou hlavu nebo nožičky.
- Do vývaru můžete přidat několik kuliček nového koření a bobkový list.
- Do sulcu se někdy pro líbivější vzhled přidává také vařená mrkev nebo hrášek. Jako dekorace poslouží také nakrájené vejce.
- Sklenice na sulc nezapomeňte sterilizovat v troubě na 100–120 °C po dobu 10–15 minut.
- Vývar musí být opravdu silný a kolagenní, aby sulc dobře ztuhnul.

Prima chuťovka v podobě domácího sulcu s houbami, zeleninou, česnekem a kořením

Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková