Tahle zelňačka je pro mě čirá esence domácí kuchyně – plná chutí, hřejivá a tak sytá, že nahradí celý oběd. Musím říct, že na této polévce je nejdůležitější ta jednoduchost přípravy, protože v podstatě stačí všechno nakrájet, lehce osmahnout a povařit. A ten pocit, když se kuchyní začne linout vůně uzené klobásy, kmínu a papriky, je prostě nepřekonatelný. Vždycky se těším na ten moment, kdy do kuřecího vývaru nasypu to kysané zelí – to je ta pravá šťavnatost a kyselost, která polévku definuje.
Tuto polévku mám opravdu ráda, protože je hustá, bohatá na chuť a dokáže vás zahřát i v tom největším mrazu. Tajemství skvělé zelné polévky spočívá v balanci chutí – musí být správně kyselá, slaná i sladká. A samozřejmě klobása, která dodá ten správný uzený tón. Můj tip zní: Použijte kvalitní maďarskou klobásu, její uzená paprika a tuk se skvěle rozpustí a polévce dodají sytější barvu a hloubku chuti. Pro zvýšení hustoty můžete také na konci vaření rozmačkat dvě kostičky brambor o bok hrnce.
Recept na vydatnou zelňačku s klobásou a zakysanou smetanou
Celková délka přípravy polévky je méně než 40 minut, což z ní dělá ideální rychlý oběd.
- Příprava a krájení ingrediencí: 15 minut
- Vaření: 15 minut
- Finální dochucení a servírování: 5 minut
- Celková doba přípravy: cca 35 minut
- Počet porcí: 4 až 6 porcí (z 1 litru vývaru)
Ingredience k přípravě poctivé zelňačky
- 1 cibule
- 1 klobása (dle chuti)
- 3 brambory
- Olej
- 1 litr kuřecího vývaru
- Kmín
- Sladká paprika
- Zelí (dle chuti a dle požadované hustoty)
- Zakysaná smetana
- Pepř
- Sůl
- Cukr
- 2 bobkové listy
Postup při přípravě výtečné zelné polévky
1. Nejdříve si připravte všechny suroviny: Nakrájejte cibuli nadrobno, na menší kousky nakrájejte klobásu a tři brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

2. Ve větším hrnci rozehřejte trochu oleje a na něm osmahněte nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí a nezměkne.
3. Poté přidejte nakrájenou klobásu a krátce ji osmahněte, aby se uvolnilo uzené aroma a tuk, což dodá polévce lepší základ.

4. Do tohoto základu přidejte špetku kmínu a sladkou papriku a rychle je vmíchejte. Dávejte pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by zhořkla.
5. Následně ihned přilijte 1 litr kuřecího vývaru, důkladně zamíchejte, aby se paprika rozpustila, a přiveďte polévku k varu.

6. Jakmile vývar vře, přidejte bílé zelí (množství si určete sami, podle toho, jak hustou polévku chcete mít) a vhoďte 2 bobkové listy.
7. Přisypte nakrájené brambory a vařte 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
8. Po uvaření vyndejte bobkový list a polévku dochuťte podle své chuti pepřem, solí a cukrem (cukr pomáhá vyvážit kyselost zelí).

9. Na závěr přidejte jednu až dvě lžíce zakysané smetany a dobře zamíchejte, aby se smetana rovnoměrně rozpustila a polévku zjemnila.
10. Polévku podávejte horkou.
Tipy redakce:
- Zahuštění moukou: Cibuli můžete na začátku zaprášit 1 lžící hladké mouky a krátce osmahnout. Vznikne tak základní jíška, která zelňačku zjemní a zahustí.
- Zkyselení: Pokud chcete mít polévku ještě kyselejší, přidejte dvě až tři lžíce šťávy z kysaného zelí až na samém konci vaření, aby se zbytečně neodpařovala.
- Čas odpočinku: Zelňačka chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě dokonale prolnou. Uvařte proto raději větší množství.
- Smetana navíc: Místo přidání smetany do celého hrnce, podávejte polévku horkou a zakysanou smetanu (nebo hustou smetanu ke šlehání) nabídněte ke každé porci zvlášť.
Vydatná a pikantní zelnice s paprikovou klobásou. Křimické zelí zahřeje i v mrazivých dnech
Z hrnce rovnou do kvízu: Vědomostní kvíz, který prověří polévkové znalosti od oukropu až po kulajdu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto: Kouzlíme v kuchyni