Tahle zelňačka je pro mě čirá esence domácí kuchyně – plná chutí, hřejivá a tak sytá, že nahradí celý oběd. Musím říct, že na této polévce je nejdůležitější ta jednoduchost přípravy, protože v podstatě stačí všechno nakrájetlehce osmahnout a povařit. A ten pocit, když se kuchyní začne linout vůně uzené klobásykmínu a papriky, je prostě nepřekonatelný. Vždycky se těším na ten moment, kdy do kuřecího vývaru nasypu to kysané zelí – to je ta pravá šťavnatost a kyselost, která polévku definuje.

Tuto polévku mám opravdu ráda, protože je hustábohatá na chuť a dokáže vás zahřát i v tom největším mrazu. Tajemství skvělé zelné polévky spočívá v balanci chutí – musí být správně kyseláslaná i sladká. A samozřejmě klobása, která dodá ten správný uzený tónMůj tip zní: Použijte kvalitní maďarskou klobásu, její uzená paprika a tuk se skvěle rozpustí a polévce dodají sytější barvu a hloubku chuti. Pro zvýšení hustoty můžete také na konci vaření rozmačkat dvě kostičky brambor o bok hrnce.

Recept na vydatnou zelňačku s klobásou a zakysanou smetanou

Celková délka přípravy polévky je méně než 40 minut, což z ní dělá ideální rychlý oběd.

  • Příprava a krájení ingrediencí: 15 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Finální dochucení a servírování: 5 minut
  • Celková doba přípravy: cca 35 minut
  • Počet porcí: 4 až 6 porcí (z 1 litru vývaru)

Ingredience k přípravě poctivé zelňačky

  • 1 cibule
  • 1 klobása (dle chuti)
  • 3 brambory
  • Olej
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • Kmín
  • Sladká paprika
  • Zelí (dle chuti a dle požadované hustoty)
  • Zakysaná smetana
  • Pepř
  • Sůl
  • Cukr
  • 2 bobkové listy

Postup při přípravě výtečné zelné polévky

1. Nejdříve si připravte všechny suroviny: Nakrájejte cibuli nadrobno, na menší kousky nakrájejte klobásu a tři brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Obrázek k receptu na zelňačku
Foto: Cooky.cz, recept na zelnačku

2. Ve větším hrnci rozehřejte trochu oleje a na něm osmahněte nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí a nezměkne.

3. Poté přidejte nakrájenou klobásu a krátce ji osmahněte, aby se uvolnilo uzené aroma a tuk, což dodá polévce lepší základ.

Obrázek k receptu na zelňačku
Foto: Cooky.cz, recept na zelnačku

4. Do tohoto základu přidejte špetku kmínu a sladkou papriku a rychle je vmíchejte. Dávejte pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by zhořkla.

5. Následně ihned přilijte 1 litr kuřecího vývarudůkladně zamíchejte, aby se paprika rozpustila, a přiveďte polévku k varu.

Obrázek k receptu na zelňačku
Foto: Cooky.cz, recept na zelnačku

6. Jakmile vývar vře, přidejte bílé zelí (množství si určete sami, podle toho, jak hustou polévku chcete mít) a vhoďte 2 bobkové listy.

7. Přisypte nakrájené brambory a vařte 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.

8. Po uvaření vyndejte bobkový list a polévku dochuťte podle své chuti pepřemsolí a cukrem (cukr pomáhá vyvážit kyselost zelí).

Obrázek k receptu na zelňačku
Foto: Cooky.cz, recept na zelnačku

9. Na závěr přidejte jednu až dvě lžíce zakysané smetany a dobře zamíchejte, aby se smetana rovnoměrně rozpustila a polévku zjemnila.

10. Polévku podávejte horkou.

Tipy redakce:

  • Zahuštění moukou: Cibuli můžete na začátku zaprášit 1 lžící hladké mouky a krátce osmahnout. Vznikne tak základní jíška, která zelňačku zjemní a zahustí.
  • Zkyselení: Pokud chcete mít polévku ještě kyselejší, přidejte dvě až tři lžíce šťávy z kysaného zelí až na samém konci vaření, aby se zbytečně neodpařovala.
  • Čas odpočinku: Zelňačka chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě dokonale prolnou. Uvařte proto raději větší množství.
  • Smetana navíc: Místo přidání smetany do celého hrnce, podávejte polévku horkou a zakysanou smetanu (nebo hustou smetanu ke šlehání) nabídněte ke každé porci zvlášť.
Obrázek k receptu na zelnicu neboli zelňačku

Vydatná a pikantní zelnice s paprikovou klobásou. Křimické zelí zahřeje i v mrazivých dnech

Obrázek ke kvízu o tradičních českých polévkách

Z hrnce rovnou do kvízu: Vědomostní kvíz, který prověří polévkové znalosti od oukropu až po kulajdu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto: Kouzlíme v kuchyni

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest