Připravte pro celou rodinu masové karbanátky se zeleninou a zapečené s lahodnou smetanovou přikrývkou. Kombinace rozmanitých chutí vás hned zaujme a vykouzlí úsměv na tváři. Jde o plnohodnotný oběd nebo večeři, který je skvělou volbou pro pohoštění vaší návštěvy. Variantu mletého masa si zvolte podle sebe, zda mix vepřového a hovězího či pouze hovězí mleté maso. Určitě recept zkuste a s největší pravděpodobností bude stálicí na vašem obědovém menu.
Recept na zapečené karbanátky se zeleninou
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 600 g mletého masa
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1/2 hlávky zelí
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- koriandr
- 6 lžic zakysané smetany
- 2 rajčata
- 1 lžička cukru
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
1. Nejdříve si nadrobno nakrájíme 1 cibuli a nahrubo nastrouháme mrkev.
2. Cibuli orestujeme na pánvi s rozpáleným olejem a přidáme nastrouhanou 1 mrkev.
3. Během smažení občas promícháme a mezitím si na nudličky nakrájíme zelí.
4. Zelí přisypeme k mrkvi na pánvi a promícháme.
5. Trochu osolíme a směs dáme do misky.
6. Přidáme mleté maso, které osolíme, opepříme a dochutíme koriandrem a prolisovaným česnekem.
7. Vypracujeme masovo-zeleninovou směs a v rukách vytvoříme masové koule nebo šišky.
8. Na pánvi nyní rozpálíme olej a masové koule smažíme dozlatova z každé strany.
9. Orestované masové koule vyndáme na talíř a nadrobno nakrájíme další 1 cibuli.
10. Cibuli si dáme opět smažit na rozpálenou pánev s olejem a nastrouháme další mrkev.
11. Mrkev přidáme k cibuli na pánev a promícháme.
12. Dále si rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, tím získáme v podstatě pyré, které přidáme k cibuli a mrkvi do pánve.
13. Za stálého míchání vaříme 10 minut a během toho osolíme, opepříme a přidáme cukr.
14. Promícháme a přidáme smetanu, kterou do zeleninové směsi zapracujeme.
15. Zapékací mísu vymažeme olejem a vyskládáme do ní karbanátky.
16. Karbanátky přelijeme zeleninovou směsí se smetanou a dáme péct do trouby na 190°C na 35 minut.
17. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
Tipy na vylepšení
Pokud chcete, vytáhněte pekáč o 5 minut dříve z trouby a posypte jídlo nastrouhaným sýrem. Pokrm bude více lahodný, ale také kaloričtější. V obou případech jde o výživné a oblíbené jídlo.