Polévky dělané na kyselo do české kuchyně patří; například zelňačka nebo kulajda. Někdo dělá kyselou i čočkovou polévku. Ale polévka z kvašených okurek už tak obvyklá není. Název kvašákovka jsem slyšela před pár lety poprvé, takže nebudu tvrdit, že jde o starý rodinný recept. Seznámila mě s ní sousedka, která ji pro změnu vaří už roky a u nich o rodinný recept opravdu jde. Jako milovnici kyselých polévek mě nadchla a tuto tradiční českou polévku jsem se proto rozhodla probudit zpět k životu.
Kvašákovka se tradičně vaří z kvašených okurek, nikoli sterilovaných. Na to pozor, protože použitím sterilovaných okurek změníte komplet celé její vyznění. Vzhledem k tomu, že kvašené okurky nevydrží tak dlouho jako sterilované, je pravá kvašákovka sezónní záležitostí. Pokud na ni dostanete chuť mimo okurkovou sezónu, můžete sáhnout i po sterilovaných okurkách, ale očekávejte ostřejší octovou chuť. S přidáváním láku buďte ještě opatrnější a zjemněte polévku větším množstvím zakysané smetany nebo klidně trochou mléka. Kvašákovku uvaříte do hodiny, takže jestli vás osloví, máte tip na super rychlý recept pro dny, kdy spěcháte.
Recept na kvašákovou polévku
Doba přípravy: 40 minut
Co potřebujeme
- 400 g brambor
- 200 g kvašených okurek (nastrouhaných)
- 300 ml láku z okurek
- 1,5 l vody
- 1 lžička soli (dle chuti)
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička cukru (nebo podle chuti)
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky (na jíšku)
- 200 ml smetany na vaření (lze i zakysanou smetanu pro kyselejší chuť)
Postup přípravy kvašákové polévky
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Okurky nastrouháme nahrubo. Obojí dáme vařit do osolené vody a přidáme kmín.
2. Přilijeme lák z okurek a přidáme cukr. Vše postupně podle chuti.
3. Připravíme si jíšku: rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a společně smažíme, dokud mouka nepřestane pěnit a nezíská sypkou strukturu.
4. Jíšku za stálého míchání přidáme do polévky.
5. Na závěr přidáme smetanu a jen společně lehce prohřejeme, smetanu nevaříme, aby se nesrazila.
Tipy navíc
1. Do polévky přidávám na závěr trochu kopru – čerstvého nebo sterilovaného.
2. Při vaření v kyselém prostředí brambory získají hrubý povrch. Pokud vám to není sympatické, uvařte je zvlášť a přidejte do polévky až na závěr.
3. Přidejte do polévky opečenou klobásu nebo nakrájené uzené maso, a získejte verzi pro masožrouty.
