Pokud je i u Vás v oblibě zeleninový salát na všechny způsoby – šopský, rajčatový, okurkový, vyzkoušejte tento recept na zavařovanou zeleninu. Během období, kdy je méně čerstvé zeleniny ze zahrádky obecně doplňujeme méně vitamínů do našeho těla. Hlavní důvod je, že na nás ze všech regálů a záhonků ta zelenina nekřičí jako v létě, kdy je všudypřítomná. Je to obrovská chyba, podzimní a zimní období jsou vysoce rizikové časy. Hrozí nám napadení nějakou tou bakterií nebo virem mnohem více, než jindy. Různé doplňky stravy jen stěží plnohodnotně doplní potřebné vitamíny a další důležité živiny do našeho organismu. Využijme proto letního období a zavařme si zeleninovou směs plnou důležitých látek na zimu. Prohlédněte si fotky a recept na tento zavařovaný zeleninový salát – je opravdu lahodný a svěží, plný barev a chutí.
A když budete hledat další inspirace na saláty a třeba pomazánky, můžete se přidat do naší skupiny na Nejlepší saláty a pomazánky a třeba i ostatní inspirovat vlastními recepty.
Recept na sterilovanou zeleninu
Délka sterilizace až 40 minut.
Ingredience pro přípravu pěti 1 litrových sklenic
- 2,5 kg rajčat
- 1 kg okurek
- 700 g papriky
- 800 g cibule (mix žluté a červené)
- 1 hlava česneku
- 40 g zelené petrželky
- 40 g kopru
- 40 g bazalky (volitelné, někdo ji nemusí mít rád)
- 2 lžíce soli
- 150 ml slunečnicového oleje
- 1 lžička cukru / 1 litr láku
- 1 lžička octa / 1 litr láku
Postup přípravy
1. Očištěná rajčata od zelených částí si nakrájíme na kolečka a okurky zalejeme studenou vodou na 4 hodiny.
2. Jakmile z hydratovaných okurek slejeme vodu, nakrájíme je na kolečka silná cca 0,5 cm.
3. Papriky si také očistíme od zeleně, semínek a jádřinců uvnitř a nakrájíme je na tenké nudličky.
4. Česnek si nakrájíme na tenké plátky a cibuli na půlměsíčky.
5. Kopr s petrželkou nasekáme najemno a všechny zmíněné ingredience si dáme spolu do velké mísy.
6. Přidáme sůl a slunečnicový olej. Poté vše velmi dobře promícháme.
7. Pokud chceme přidat bazalku, tak vcelku bez krájení. Opět zamícháme.
8. Nyní necháme při pokojové teplotě salát asi 1 hodinu odpočinout a po 30 minutách promícháme.
9. Nyní salátem naplníme sterilizované sklenice, nejlépe litrové.
10. Zeleninu natlačíme dovnitř a nakonec šťávu z mísy, kde byla zelenina rozlejeme do sklenic.
11. Sklenice uzavřeme sterilizovanými víčky a přendáme je do velkého hrnce vyloženého čistou kuchyňskou utěrkou.
12. Do hrnce nyní nalejeme studenou vodu do 3/4 výšky sklenic a sterilujeme ve vroucí vodě po dobu 35 – 40 minut na mírném ohni.
13. Pokud by jste náhodou použili sklenice o objemu 500 ml, sterilujeme pouze 15 – 20 minut.
14. jakmile je sterilizace hotová, otevřeme je, do každé litrové sklenice dáme ocet a cukr a pevně uzavřeme.
15. Nyní je otočíme dnem vzhůru a nechám tak, dokud nevychladnou.
16. Skladujeme na temném a chladném místě.
Objev sterilizace zeleniny
Přestože historie konzervace zeleniny sahá až do starověkého Říma a Číny, moderní metoda sterilace byla vyvinuta v 19. století. Francouzský cukrář Nicolas Appert zjistil, že zahřátí potravin a jejich následné těsné uzavření zachová jejich čerstvost. Sterilace potravin se téměř okamžitě rozšířila po celém světě a je až nadmíru jasné, že tento objem přispěl ke zlepšení celosvětového zdraví. Těžko si představit, jak úžasný byl tento objev také z důvodu, že běžné lednice k uchování potravin nebyly tehdy k dispozici.