Nakládané okurky jsou skvělý zdroj vitamínů po celý rok. Zejména vitamín K a pak také draslík a hořčík jsou hlavními hrdiny této kyselé pochoutky. Bez kyselých okurek si nedovedeme představit spoustu jídel, rizotem počínaje. Zavaříme si vlastní okurky se sladkokyselým nálevem a dalšími nezbytnými surovinami jako kopr, hořčičné semínko atd. Díky poctivému zavaření dosáhneme dlouhé trvanlivosti a charakteristické chuti. Nakládané, neboli fermentované okurky jsou velmi bohaté na probiotika, která podporují střevní mikroflóru. Zároveň nakládané okurky jsou nízkokalorické, proto si je dopřejte i když držíte dietu.

Recept na zavařované okurky

Ingredience pro přípravu

  • 3 l vody
  • 1 l octa
  • 3 kg čerstvých okurek nakladaček
  • 1 mkrev
  • 1 – 2 cibule
  • 4 lžíce soli
  • 8 lžic cukru
  • naťový celer
  • kopr
  • česnek
  • 3 lžičky hořčičného semínka
  • 2 lžičky pepře
  • 2 bobkové listy
  • křen dle chuti
  • chilli papričky dle chuti

Postup přípravy

1. Všechnu zeleninu dobře umyjeme a cibule s mrkví si nakrájíme na plátky.

2. Vodu přivedeme k varu s bobkovými listy, octem, solí a cukrem a jakmile dosáhneme varu vložíme okurky, rychle je spaříme a opět vyndáme. Vaříme pouze do vyvaření vody.

3. Na dno sklenic dáme plátky cibule a celeru a poté vložíme okurky.

4. Mezi okurky vkládáme také cibuli a nakrájenou mrkev a navrch rozložíme zbytek celeru, česnek, hořčičná semínka, kopr a pepř.

5. Zbytek octa přivedeme k varu a nalejeme do sklenic.

6. Sklenice hermeticky uzavřeme sterilizovanými víčky a otočíme dnem vzhůru.

7. Kontrolujeme, zda netečou a přikryjeme kuchyňskými utěrkami.

8. Necháme takto do druhého dne a poté skladujeme na tmavém a suchém místě.

Zavařované okurky.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Zavařované okurky.

Jak se k nám zavařené okurky dostaly?

Nakládané okurky mají dlouhou, až více jak 2 tisíce let bohatou historii. V Evropě se ovšem rozšířily až v období středověku, tehdy lidé zjistili, že jsou okurky cenným zdrojem vitamínů i během zimy. Se zavařenými okurkami se setkáte po celém světě, avšak v závislosti na regionu se bude lišit jejich chuť.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest