Focaccia je tradiční italský plochý chléb, který si většina lidí spojuje s olivovým olejem, bylinkami a slanou chutí. Jenže Italové umí být hraví a stejný základní princip těsta se dá přetvořit do sladké podoby. Výsledkem je dezert, který připomíná oblíbené skořicové šneky, ale příprava je mnohem jednodušší. Nakonec, skořice je koření, které má neuvěřitelné schopnosti. Mně třeba skořice vždy připomínala domácí pohodu a dětství.
Oproti klasickým kynutým moučníkům je těsto na sladkou focacciu o něco řidší. Proto je dezert tak jemný a vláčný. Sladké varianty nejsou tak časté, ale existují, proto ani chvilku neváhejte a ochutnejte tuto lahodnou podobu!
Recept na sladkou focaccii
Ingredience pro přípravu
- 450 g hladké mouky
- 100 g jemně drceného perníku na strouhání
- 80 g třtinového cukru
- 1/2 kostky droždí
- 400 ml teplé vody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce rozpuštěného másla (na těsto)
- 50 g rozpuštěného másla (na vymazání pekáčku a roztahování těsta)
- skořicový cukr dle chuti
- 100 g macerovaných rozinek
- jahodová marmeláda
- máslová drobenka (máslo, cukr, mouka)
Postup přípravy sladkého italského chleba
1. Z droždí připravíme kvásek a smícháme ho s moukou, solí, cukrem, perníkem, máslem a vodou.
2. Vařečkou vypracujeme řidší těsto a necháme vykynout.
3. Pekáček vymažeme máslem a vlijeme do něj těsto, které mastnými prsty roztáhneme do stran.
4. Posypeme skořicovým cukrem a rozinkami, těsto přeložíme a znovu roztáhneme.
5. Opakujeme, takže opět posypeme, přeložíme a roztáhneme.
6. Nakonec potřeme marmeládou a posypeme drobenkou.
7. Necháme ještě 40 minut kynout a poté pečeme v troubě předehřáté na 180°C dozlatova.
Historické okénko:
Slovo „focaccia“ pochází z latinského „focus“, což znamená „ohniště“. Ve starověkém Římě se totiž pekly jednoduché placky z mouky a vody přímo na kamenech u ohně. Takto nějak vypadal vznik voňavého chleba pečeného v pecích, který je tak oblíbený v Itálii.

Jablečná focaccia aneb Italský sladký jablečný koláč se skořicí

Focaccia provoněná olivovým olejem s křupavou kůrkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková