Dezert lehký jako peříčko, a přitom svěží a vláčný. Spolehlivě potěší všechny fanoušky „mokrých“ buchet. Ačkoli dezert působí velmi rafinovaně, nelekejte se. Na jeho přípravě není vůbec nic těžkého. Naopak. Základní lité těsto získáte smícháním několika ingrediencí, zalijete pudinkem a po vychladnutí potřete zakysankou oslazenou vanilkovým cukrem. Navrch skořice a voilà – dokonalý moučník pro návštěvu máte hotový, stačí ho jen nakrájet.

S oblibou peču péřovou buchtu o víkendu, když čekáme hosty, případně se také osvědčila jako pohoštění pro kolegy do práce, když se tam něco slaví. V takovém případě doporučuji přepravovat přímo na plechu, aby zakysaná smetana neopustila své místo. V receptu uvádím vanilkový pudink, ale je úplně na vás, jaký si vyberete vy. Zkoušela jsem karamelový, čokoládový a třeba také banánový, který na mě osobně velmi zapůsobil. Skořice v tomto receptu také není dogma, vyměňte ji za drcené sušenky Lotus, kokos nebo mleté ořechy všeho druhu.

Recept na péřovou buchtu s pudinkem zakysanou smetanou

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový)
  • 4 vejce

Pudink:

  • 3 vanilkové pudinky
  • 800 ml mléka
  • cukr podle chuti
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 2 balení vanilkového cukru
  • skořicový cukr na posypání

Postup přípravy péřové buchty

1. Všechny ingredience na těsto smícháme. Vytvořené těsto vylijeme na plech vymazaný máslem nebo olejem a vysypaný hrubou moukou.

2. Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink.

3. Ještě horký pudink nalijeme cik-cak na syrové těsto. Pudink se do těsta propadne a vytvoří požadovaný vzor.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20 minut.

5. Po vyjmutí z trouby potřeme koláč zakysanou smetanou rozmíchanou s vanilkovými cukry a posypeme skořicovým cukrem.

6. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté dáme přes noc chladit do lednice.

“Když nemáte zakysanku, dejte tam třeba jogurt”

Ano, i to se může stát, že zakysané smetany máte nedostatek. Lze ji velmi dobře nahradit jogurtem, určitě ale sáhněte po smetanovém nebo řeckém. Nízkotučné jogurty na péřovou buchtu nepatří.

Do vrchní smetanové vrstvy můžete ještě zakomponovat kandované ovoce nebo kousky malin.

Obrázek k receptu na dezert Mraky

Tajemství dokonalých Mraků: Objevte domácí recept na Mraky

Obrázek k receptu na BeBe střechu

Bebe střecha: Nepečený dezert s tvarohem a banánem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest