Tyto duté nadýchané trubičky z listového těsta kombinují křehkost pečiva s jemností sladké sněhové náplně. Tradičně se těsto ovíjí kolem kovových trubiček a peče dozlatova. Po upečení se plní bílkovým sněhem a pocukrují. Kremrole jako dezert nemají přesně datovaný původ, ale jejich základem je vždycky listové těsto a bílková pěna.
V českých domácnostech byly oblíbeným dezertem v měšťanských domácnostech, i na svatbách poutích nebo slavnostech. Cukráři si často vyráběli domácí listové těsto, které bylo samo o sobě považováno za umění. Domácí listové těsto se vyrábí vrstvením másla a těsta , překládáním a chlazením. Není náročné na ingredience, ale jeho příprava vyžaduje trpělivost.
Recept na domácí kremrole
Ingredience potřebné na přípravu trubiček z domácího listového těsta plněných sněhem
Těsto
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
- špetka soli
Sníh
- 4 bílky
- 270 g krupicového cukru
- troche studené vody
- šťáva z 1/2 citrónu
Navíc
- 1 vejce na potření těsta
- olej
Jak se připravují kremrole z listového těsta – domácího
1. Do mísy si nasypeme hladké mouku, přidáme změklé máslo, smetanu ke šlehání, žloutek a špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
2. Těsto zabalíme do folie a odložíme na minimálně hodinu odpočívat do lednice.
3. Z těsta postupně vyválíme asi 3 mm silné platy, které poté nakrájíme na pruhy o velikost 3×25 cm.
4. Kovové trubičky na kremrole potřeme olejem a pruhy těsta kolem nich omotáme, ve spoji přitlačíme a vyskládáme je na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 10-15 minut.
6. Po upečení trubičky stáhneme z kovových forem, stahujeme užší částí trubičky a necháme vychladnout.
7. Krupicový cukr nasypeme do kastrolu, přidáme trochu vody a necháme rozvařit. Šleháme bílky a postupně k nim zašleháme horký cukrový rozvar. Šleháme, dokud sníh není tuhý, poté přidáme citrónovou šťávu a šleháme do úplného zchladnutí sněhu.
8. Hotový sníh naplníme do cukrářského sáčku a hladkou trubičkou naplníme vychladlé kremrole. Hotové můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Zajímavosti
Existují i slané plněné varianty sýrovým nebo šunkovým krémem.

Žloutkové šátečky z listového těsta vypadají skvostně a ještě lépe chutnají
