Tentokrát si upečeme jídlo, které nejen skvěle chutná, ale také krásně vypadá. Maso s bramborami z jednoho pekáče, avšak velmi důmyslně připravené. Jak se říká, jí se i očima a tento recept toho jasně využívá. Maso i brambory se před pečením částečně rozkrájí, aby se chuť omáčky a marinády dostala do každého jejich kousku.

S přípravou masa doporučují začít den předem, protože se marinuje a je vždy lepší ho marinovat přes noc, než pak narychlo tentýž den. Brambory můžete krátce vcelku předvařit, abyste měli jistotu, že se dobře propečou a budou měkké. Jestli použijete kotletu přesně podle receptu nebo zvolíte jiné maso – kýtu nebo krkovici, je čistě na vás. Suroviny v receptu jsou rozpočítané na jeden kilogram masa, pokud budete mít jinou gramáž, upravte i množství ostatních ingrediencí v odpovídajícím poměru.

Recept na vepřový vějíř z kotlety s bramborami z jednoho pekáče

Doba přípravy: 2–3 hodiny aktivní práce a pečení + marinování přes noc

Co potřebujeme

Na maso

  • 1 kg vepřová kotleta s kostí
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • dle chuti mletý černý pepř
  • 1 lžička koření na maso
  • 1 lžička adžika pasty (volitelné)
  • 2 lžíce kečupu
  • 50 ml sójové omáčky

Na omáčku a brambory

  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl dle chuti
  • 700 g brambor
  • koření na brambory dle chuti
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup přípravy vepřového vějíře z kotlety s bramborami z jednoho pekáče

1. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek prolisujeme, smícháme s kořením na maso, pepřem, adžikou, kečupem a sojovou omáčkou. Ochutnáme, jak moc je směs slaná a případně dosolíme. Sojová omáčka obsahuje sůl, proto naše chuť poslouží jako nejlepší vodítko. Vše dobře promícháme, vznikne pasta na marinování masa.

2. Maso očistíme a nakrájíme tak, že od sebe oddělíme jednotlivé plátky, ale na jednom kraji je necháme spojené, aby se maso dalo rozevřít do vějíře, jaký vidíte na obrázku.

Recept z jednoho pekáče na vepřový vějíř
Foto: cooky.cz, Recept na vepřový vějíř z kotlety s bramborami

3. Maso potřeme po celé ploše marinádou, včetně řezů, a necháme v míse pod fólií marinovat přes noc v lednici.

4. Druhý den smícháme omáčku ze zakysané smetany, obou hořčic a soli.

5. Brambory oloupeme a rozkrájíme podélně a svisle z jedné strany tak, abychom je neprokrojili úplně dolů a vznikl z nich tvar ježka. V míse je pak promícháme s olejem, solí a kořením.

6. Maso rozevřeme v pekáči do vějíře, kolem naskládáme brambory a mezi maso a brambory nalijeme omáčku ze smetany a hořčice.

Recept z jednoho pekáče na vepřový vějíř
Foto: cooky.cz, Recept na vepřový vějíř z kotlety s bramborami

7. Pečeme zakryté alobalem v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 1,5 hodiny. Na posledních asi 15 minut alobal sundáme a pečeme odkryté, aby vznikla zlatavá krusta.

Podáváme s lehkým zeleninovým salátem.

Adžika a koření

Adžika je pikantní pasta na marinování masa z oblasti Kavkazu. Skládá se nejčastěji z červené chilli papričky nebo sladké papriky, česneku, koriandru, kopru, soli a někdy v ní najdete i vlašské ořechy. Její použití v receptu není podmínkou. Pokud stojíte o pikantní chuť, obstojí i jiná pasta z pálivých paprik nebo chilli vločky.

Koření na maso můžete koupit buď hotové, nebo si sami namíchat vlastní z drceného kmínu, sušeného česneku a cibule, papriky a bylinek, jako tymián, rozmarýn nebo oregano. Na brambory použijeme to samé nebo jakoukoli grilovací směs na zeleninu.

Lahodné vepřové kotlety s gratinovanými bramborami z jednoho pekáče

Lahodné vepřové kotlety s gratinovanými bramborami z jednoho pekáče

Obrázek receptu na vepřové kotlety na podmáslové omáčce.

Vepřové kotlety na podmáslové omáčce s cibulkou a bramborovou kaší

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest