Pokud jste zjistili, že nastal nejvyšší čas, aby jste se obměnili večeři, tento recept je přesně pro vás. Karbanátky nebo šišky z bramborového těsta a bylinek jsou chutnou alternativou k běžným masovým karbanátkům. Příprava je velmi snadná a rychlá. Doma si je smažíme pravidelně, mají totiž univerzální využití. Když vaříme omáčku s masem, tyto bramborové šišky zbožňujeme jako přílohu. Ale čerstvé, za tepla jsou vynikající také samotné. Nezapomeňte si je ochutit bylinkami, které máte rádi. Pravidelně do nich přidávám čerstvou hladkolistou petrželku, kopr, pažitku a majoránku. Sýr do těsta doporučuji kvůli bohaté chuti kombinovat. V našem případě například eidam a cheddar, získáte rozmanitost a exkluzivitu.

Recept na bramborové karbanátky se sýrem

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 80 g strouhaného Eidamu
  • 6 plátků cheddaru
  • 100 g strouhanky
  • sůl a pepř
  • koření a bylinky dle chuti

Postup přípravy

1. Nejdříve si uvaříme nakrájené brambory v osolené vodě a rozmačkáme je v pyré.

2. Nadrobno si nakrájíme cibuli a orestujeme v pávi na rozpáleném oleji.

3. Nyní si nasekáme bylinky, dnes to budou kopr a hladkolistá petržel, ale dejte si, co máte rádi.

4. Sýr si nastrouháme na struhadle a orestovanou cibuli přidáme k bramborám.

5. Dále k bramborám přihodíme nastrouhané sýry, bylinky a koření.

Brambory ochutíme a promícháme.
Zdroj obrázku: souspark, Brambory ochutíme a promícháme.

6. Vše dobře promícháme a ze směsi vytvoříme šišky tak, že obalíme plátek cheddaru, aby byl uvnitř.

7. Šišky obalíme v rozšlehaném vejci a poté obalíme ve strouhance.

Šišky obalíme v rozšlehaném vejci a poté obalíme ve strouhance.v
Zdroj obrázku: souspark, Šišky obalíme v rozšlehaném vejci a poté obalíme ve strouhance.

8. Smažíme ze všech stran dozlatova.

Vložíme do rozpáleného oleje.
Zdroj obrázku: souspark, Vložíme do rozpáleného oleje.
Smažíme ze všech stran dozlatova.
Zdroj obrázku: souspark, Smažíme ze všech stran dozlatova.

S čím jsou nejlepší?

Bramborové karbanátky podáváme se zakysanou smetanou samotné nebo s vaší oblíbenou omáčkou. My je máme rádi se smetanovou omáčkou, žampiony a hovězím plátkem masa.

Variace náplní

Nebojte se experimentovat a klidně do náplně přidejte nakrájenou šunku, vařené kuřecí maso nebo třeba orestovanou směs žampionů, cibule a mrkve.

Nejlepší recept roku


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest