Kdo by neznal buřtguláš? Tuhle českou klasiku připravíte levně, rychle a pěkně zasytí. Jeho původ lze vysledovat až do socialistických jídelen a natrvalo se zabydlel v našich domácnostech. Je to s ním tak trochu jako s bramborovým salátem – každá rodina má svůj recept předávaný z generace na generaci, na který nedá dopustit. Tu je navíc trocha tymiánu, tamhle pivní základ a jinde zase rajčatový protlak.
Snadno ho uvaříte i při táboření na ohni v kotlíku. Základ každého dobrého buřtguláše tvoří buřty neboli špekáčky, brambory a cibule. Máte je zrovna doma a přemýšlíte, co připravit hladové rodině k obědu nebo k večeři? Zkuste buřtguláš podle tohoto receptu. Žádné zbytečné kudrlinky, jen to, co do poctivého buřtguláše opravdu patří. Až se vůně buřtguláše rozline po vašem domově, rychle nachystejte na stůl talíře. Hladová smečka na sebe nenechá dlouho čekat.
Recept na poctivý sytý bramborový guláš neboli buřtguláš
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 60 minut
Doporučená příloha: čerstvé pečivo
Co potřebujeme na buřtguláš:
- 3 větší brambory
- ¼ lžičky kmínu (celý nebo drcený podle vašich preferencí)
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 4 kvalitní špekáčky
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 2 lžíce sladké papriky
- 500–700 ml vody nebo vývaru
- 1 lžička majoránky
- pepř a sůl podle chuti
- 2 lžíce hladké mouky a voda na zahuštění
Postup vaření buřtguláše
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme, přidáme kmín a dáme vařit. Jakmile jsou brambory hotové, vodu z nich slijeme a odložíme je stranou.
2. Než se brambory uvaří, nakrájíme cibuli nadrobno a špekáčky na kostičky nebo půlkolečka.
3. Ve větším hrnci na sádle na středním plameni osmahneme cibuli a přidáme bobkový list a nové koření. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme špekáčky a opečeme je dozlatova.
4. Hrnec odstavíme z plotýnky a vmícháme mletou sladkou papriku. Na horké plotýnce by se totiž mohla připálit a zhořknout.
5. Hrnec vrátíme na plotýnku, přidáme majoránku a zalijeme vodou nebo vývarem.
6. Krátce povaříme a pak zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě na kašičku. Mouku s vodou můžeme do hrnce nalévat přes jemné sítko, aby se do buřtguláše nedostaly hrudky.

Tokajský guláš: Maďarská ikonická klasika s noblesou
7. Dobře promícháme a necháme 30 minut vařit.
8. Na závěr přidáme uvařené brambory a můžeme servírovat.
TIP: Pro vetší pikantost můžete přidat i lžičku pálivé papriky.
Nejíte maso? Nevadí, vegetariánská varianta existuje
I vegetarián si může dopřát voňavý buřtguláš. Jen místo špekáčků použije rostlinnou klobásu, párek nebo tofu.

Špekáčky po ďábelsku na černém pivu

Guláš na bratislavský způsob pohladí chuťové pohárky. Po prvním soustu si ho člověk zamiluje
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková