Chala je jeden z těch chlebů, které si člověk zamiluje po prvním utrhnutí a který chutná jako tukový rohlík. Má bohaté, hebké a lehce nasládlé těsto a když se peče, provoní dům příjemnou vůní, která připomíná slavnostní dny. Těsto se zaplétá, takže jednotlivé prameny se krásně loupou a každý si může utrhnout svůj kousek. Chléb se totiž nekrájí, ale loupe.

Historie chaly sahá více než 2000 let do starověkého Izraele a slovo chala neoznačovalo původně chléb, ale kousek těsta oddělený jako oběť, takzvaný hafrašat chala. Chala, jak ji známe dnes, je měkká, lehce sladká, krásně pletená a začala se objevovat zejména u aškenázských Židů ve střední a východní Evropě – v Polsku, Německu a na Ukrajině. Odtud se tento chléb rozšířil do celého světa.

Recept na Chalu

Ingredience potřebné na přípravu tradičního židovského pleteného chleba

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • malé vejce
  • 1/4 kostky droždí
  • 100 ml vody
  • cukr
  • sůl
  • vejce na potření

Postup přípravy Chaly

1. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny v teple přikryté kynout.

2. Těsto přeneseme na pomoučený vál a rozdělíme na tři prameny (dle toho, z kolika pramenů chcete chléb zaplétat).

3. Prameny zapleteme jako naši vánočku a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu.

4. Potřeme vajíčkem rozšlehaným s vodou a posypeme sezamem (volitelné).

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 20-25 minut.

Challa je nejlepší ještě teplá a nekrájí se ale loupe.
Foto: cooky.cz, Challa je nejlepší ještě teplá a nekrájí se ale loupe.

Tipy

  • Pro extra vláčnost přidejte lžíci medu místo cukru.
  • Pro dobrou loupavost udělejte 2-3 prameny místo více slabých.
  • Chala je výborná i následující dny, skvělá na francouzské tousty.
Obrázek k receptu na bezlepkový chleba

Parádní chleba z bezlepkového kvásku: Domácí bochník, co dokáže kouzlit stejně jako ten klasický

Obrázek k receptu na domácí rohlíky

Pečeme zlatavé a voňavé domácí rohlíky z kynutého těsta s máslem a mlékem: Takové křupavé a dokonalé rohlíčky jste ještě nejedli

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest