Chala je jeden z těch chlebů, které si člověk zamiluje po prvním utrhnutí a který chutná jako tukový rohlík. Má bohaté, hebké a lehce nasládlé těsto a když se peče, provoní dům příjemnou vůní, která připomíná slavnostní dny. Těsto se zaplétá, takže jednotlivé prameny se krásně loupou a každý si může utrhnout svůj kousek. Chléb se totiž nekrájí, ale loupe.
Historie chaly sahá více než 2000 let do starověkého Izraele a slovo chala neoznačovalo původně chléb, ale kousek těsta oddělený jako oběť, takzvaný hafrašat chala. Chala, jak ji známe dnes, je měkká, lehce sladká, krásně pletená a začala se objevovat zejména u aškenázských Židů ve střední a východní Evropě – v Polsku, Německu a na Ukrajině. Odtud se tento chléb rozšířil do celého světa.
Recept na Chalu
Ingredience potřebné na přípravu tradičního židovského pleteného chleba
- 400 g hladké mouky
- 100 g sádla
- malé vejce
- 1/4 kostky droždí
- 100 ml vody
- cukr
- sůl
- vejce na potření
Postup přípravy Chaly
1. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny v teple přikryté kynout.
2. Těsto přeneseme na pomoučený vál a rozdělíme na tři prameny (dle toho, z kolika pramenů chcete chléb zaplétat).
3. Prameny zapleteme jako naši vánočku a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu.
4. Potřeme vajíčkem rozšlehaným s vodou a posypeme sezamem (volitelné).
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 20-25 minut.

Tipy
- Pro extra vláčnost přidejte lžíci medu místo cukru.
- Pro dobrou loupavost udělejte 2-3 prameny místo více slabých.
- Chala je výborná i následující dny, skvělá na francouzské tousty.
Parádní chleba z bezlepkového kvásku: Domácí bochník, co dokáže kouzlit stejně jako ten klasický
Pečeme zlatavé a voňavé domácí rohlíky z kynutého těsta s máslem a mlékem: Takové křupavé a dokonalé rohlíčky jste ještě nejedli
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková