Cikánský řízek je v Česku oblíbeným pokrmem, který kombinuje tradiční smažený řízek s výraznou a kořeněnou paprikovou omáčkou. Tento pokrm je inspirován středoevropskou kuchyní, která hojně využívá papriku a různé druhy masa.

Papriková omáčka je klíčovým prvkem tohoto jídla. Dodává mu charakteristickou chuť a vůni. Sladkost a jemná pálivost papriky krásně kontrastují s křupavým obalem řízku, zatímco smetana v omáčce jí dodává jemnost. Cikánský řízek se tradičně podává s kroketami nebo hranolkami, což přidává pokrmu další úroveň textur. Od křupavého řízku po jemnou omáčku a lahodné krokety.

Recept na cikánská řízek s paprikovou omáčkou

  • 4 – 6 vepřových řízků
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 zelená paprika
  • 2 červené papriky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 6 malých okurek
  • 2 stroužky česneku
  • 2 – 3 nakládané jemné papriky
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 120 g paprikové dužiny nebo pasty
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 50 ml okurkového nálevu
  • 1,5 lžíce sójové omáčky
  • 1,5 lžičky cukru
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 50 ml bílého vína
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • sůl a pepř
  • mletá červená paprika a mouka na řízky

Postup přípravy

1. Nejdříve si papriky nakrájíme na jemné proužky, oloupanou mrkev nakrájíme na nudličky a oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka.

2. Papriku nakrájíme na malé kousky a okurky na malé kostičky. Ještě česnek nasekáme nadrobno.

Zeleninu nakrájíme.
Zdroj obrázku: witt, Zeleninu nakrájíme.

3. V pánvi rozpálíme olej a vložíme nakrájenou slaninu.

4. Poté přidáme mrkev, cibuli, rajčatovou a paprikovou pastu s spolu orestujeme.

Orestujeme slaninu s pastami.
Zdroj obrázku: witt, Orestujeme slaninu s pastami.

5. Nakonec do pánve přidáme zbytek zeleniny, chvíli osmahneme a zalejeme bílým vínem.

6. Promícháme a nyná zalejeme zeleninovým vývarem a okurkovým nálevem.

7. Nakonec ještě přidáme citronovou šťávu, worcesterskou omáčku, sójovou omáčku, sůl, pepř a cukr.

8. Vše dobře promícháme a pod pokličkou na velmi mírném ohni bez varu 2 – 3 hodiny.

9. Mezitím si vypřové maso bez naklepání osolíme a opepříme z obou stran.

10. Řízky obalíme v mouce a posypeme trochou červené papriky.

11. Takto je lehce osmahneme na slunečnicovém oleji a másle a propečeme, aby byly zcela hotové.

Usmažíme řízky.
Zdroj obrázku: witt, Usmažíme řízky.

12. Podáváme s paprikovou omáčkou a kroketami.

Původ názvu “cikánský řízek”

Původ názvu “Cikánský řízek” je spojen s tradičními evropskými jídly, která často nesla označení „cikánský“ jako odkaz na kořeněná, výrazná a někdy i lehce pikantní jídla. Tato označení byla inspirována kočovnými Romy (dříve označovanými jako Cikáni), kteří měli pestrou kuchyni s výraznými chutěmi a často využívali dostupné ingredience z různých oblastí, jimiž procházeli.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest